Ne postoje šanse za Polgzit, Slegzit i Čegzit

Odluka Velike Britanije da napusti Evropsku uniju nije nimalo uzdrmala proevropsko raspoloženje Poljaka.

Prema anketi agencije TNS, čak 81 odsto neće ni da čuje za takav referendum u svojoj zemlji, ni za eventualni "Polgzit".

Poljaci bez obzira na "Bregizt", za razliku od svoje konzervativne evroskeptične vlade stranke Pravo i Pravda, ostaju u grupi najvećih evroentuzijasta među Evropljanima. Za to da Poljska ostane u Uniji i nakon "Bregzita", izjasnio se 81 odsto građana u anketi koju danas objavljuje list "Gazeta viborča".

Svega 16 odsto anketiranih izrazilo je želju da Poljska izađe iz EU, a šest odsto je neopredeljeno.

Za razliku od Velike Britanije gde su mladi glasali masovno za ostanak u EU, a u Bregzit su ih odvele starije generacije, u Poljskoj je među 16 odsto evroskpetika najviše najmlađih. Ipak, u toj starosnoj grupi, od 18 do 29 godina, 69 odsto je glasalo za ostanak u EU.

Poljski zvaničnici, na čelu s liderom vladajuće stranke, bivšim premijerom Jaroslavom Kačinjskim čija reč je presudna i za poljsku vladu i za šefa države, iako je Kačinjski sada samo poslanik, priznali su otvoreno nakon "Bregzita", neki sa žaljenjem, da referendum o rastanku Poljske od EU nije na dnevnom redom jer građani masovno žele da budu u Uniji kakva god da je.

Iako u susednoj Slovačkoj ekstremistička nacionalistička "Narodna stranka naša Slovačka" Marijana Kotlebe ove sedmice prikuplja potpise pod peticiju za referendum o istupanju iz Unije, i Slovaci većinom spadaju u evroentuzijaste koji ne razmišljaju o "Slegzitu". Njihov premijer Robert Fico otvoreno je sada kazao da samostalna Slovačka, bez EU, ne bi preživela, posebno globalnu ekonomsku krizu.

I među evroskeptičnim Česima preovlađuje pragmatičan pristup - da treba da ostanu u EU, čak u njenom glavnom jezgru gde se donose odluke, a "Čegzit" traže samo marginalne stranke. Čak ni najveći evroskeptik među bivšim i sadašnjim šefovima država i vlada, bivši predsednik Češke Vaclav Klaus koji je Bregzit proslavio kao sjajnu priliku za reformu Evrope, odbija referendum i izlazak iz EU, već traži da se Unija reformiše tako da odgovara njegovim evroskeptičnim predstavama.

  • Voldi

    30.06.2016 11:33
    Jedini Exit koji je valjan je ovaj naš novosadski.
  • Zivan

    30.06.2016 11:17
    Nakon pada Berlinskog zida, a posebno nakon ulaska u Uniju, ove tri zemlje su toliko uznapredovale da su nadmasili sve drzave bivse SFR Jugolavije. Ceska recimo ima BDP po glavi stanovnika za 330 odsto visi od Slovenije, a pre 30 godina imala je za 50 odsto nizi. tesko je razumeti one gradjane u tim zemljama koji zagovaraju izlazak...
  • euro-neuro

    30.06.2016 11:08
    Ne znam da li se to samo meni cini ili smo samo mi Srbi najgluplji od svih Slovena...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.