Šef policije u Kninu penzionisan zbog nereagovanja na ustaške pesme

Dugogodišnji načelnik policijske stanice u Kninu Miljenko Lelas penzionisan je zbog više nepravilnosti.

Među tim nepravilnostima navodi se nereagovanje na ustaške pesme i pozdrave veterana hrvatskih snaga iz 90-tih u Kninu 5. avgusta, kao i zataškavanje prekršajne prijave protiv pevača ustaških pesama Marka Perkovića Tompsona, piše danas "Jutarnji list".

Kako se navodi, posle nadzora u policijskoj stanici u Kninu, MUP je krivično prijavio Lelasa hrvatskom državnom tužilaštvu i on je ove nedelje u penziju otišao na lični zahtev.

Neposredni okidač za takav rasplet policijske karijere Miljenka Lelasa, kako nezvanično saznaje "Jutarnji list" iz policijskih izvora, bila je potpuna pasivnost kninske policije koja je na godišnjicu Oluje 5. avgusta, mirno gledala veterane kako u crnim uniformama marširaju Kninom pevajući "Juru i Bobana" i pozdravljajući pozdravom nekadašnje ustaške vojske "Za dom spremni", kao i njihove kasnije pevanje oda Anti Paveliću, Juri Francetiću i Rafaelu Bobanu.

Posle objavljivanja snimaka marširanja, pretpostavljeni u Šibensko-kninskoj policijskoj upravi zatražili su od nadležnih u PU Knin pismeno objašnjenje zbog čega su incident prećutali. Lelas je naveo da o maršu nije izvestio svoje šefove jer se nije radilo o incidentu, već da je uzvik "Za dom spremni" uobičajeni ratni pozdrav te jedinice.

Posle toga je u Lelasovu policijsku upravu upućen unutrašnji nadzor koji je otkrio niz nepravilnosti, između ostalog i da prošlogodišnja prekršajna prijava protiv Marka Perkovića Tompsona zbog isticanja ustaških simbola i pozdrava na proslavi godišnjice Oluje u Čavoglavama nikada iz kninske policijske uprave nije poslata prekršajnom sudu.

"Jutarnji" navodi da je Ministarstvu unutrašnjih poslova uputilo pitanje kako je moguće da je Lelas penzionisan, ako je internim nadzorom otkriven niz nepravilnosti od kojih neke imaju karakter krivičnog dela i zar u takvim slučajevima policajci ne dobijaju otkaz, ali da iz MUP-a nije stiglo objašnjenje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet