Rusija preuzela odgovornost za smrt portparola ISIS-a

Rusija je preuzela odgovornost za vazdušne napade u Siriji u kojima je ubijen portparol Islamske države Abu Muhamed al Adnani, čiju je smrt dan ranije potvrdila ta džihadistička organizacija.

"Taj džihadista se nalazi među žrtvama", navelo je rusko MInistarstvo odbrane i dodalo da je u bombardovanju provincije Alep, na severu Sirije, poginulo najmanje 40 islamista.

Pentagon je ranije saopštio da je međunarodna vojna koalicija koju predvode SAD bombardovala isto područje gađajući položaj u kojem se nalazi Al Adnani ali da se još ne znaju rezultati tog napada.

Al Adnani je učestvovao u regrutovanju sledbenika Islamske države za terorističke napade u zemljama članicama međunarodne koalicije koja se u Siriji bori protiv džihadista. Bio je jedan od najmoćnijih lidera Islamske države. “On je bio jedan od izvršnih visoko rangiranih osoba sa prljavim rukama, čije odluke se sprovode na terenu”, objašnjava Alberto Fernandez sa Medijskog instituta za Bliski istok.

Osnivač terorističke grupe, Al Adnani je bio glavni portparol i čovek koji je proglasio ISIS-ov Kalifat. “U ovo će biti jedan od prelomnih memenata u ratu protiv islamista. Adnani je apsolutno ključna operativna ličnost terorista. On je bio mnogo više od portparola”, ocenjuje analitičar terorizma Pol Krukšank.

Američki zvaničnik je rekao da je meta vazdušnih udara bilo jedno vozilo u gradu al Bab u Siriji blizu Alepa.

Al Adnani je Sirijac iz Idliba, koji se zakleo na vernost Al Kaidi, "prethodnici IS", pre više od 10 godina, i američke snage u Iraku su ga već jednom hapsile. Al Adnanijeva smrt će po američkim vojnim izvorima, potkopati autoritet Kalifata. U maju je Al Adnani u audio poruci pitao “krstaše” da li će Kalifat biti poražen ako izgubi Raku, Mosul ili Sirt i poručio im da je poraz kada se izgubi volja i želja da se bori. Iako je rano govoriti o porazu islamista, smrt jednog od lidera sigurno će biti demorališuća za okrutne vojnike Islamske države.

 

 


 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.