Danas vanredni parlamentarni izbori u Hrvatskoj

Oko 3,8 miliona građana Hrvatske s pravom glasa danas drugi put u deset meseci glasa na vanrednim parlamentarnim izborima.

Prema rezultatima anketa, ni na ovim izborima neće biti apsolutnog pobednika, pa će koalicije okupljene oko dosad vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) morati da traže partnere za sastavljanje vlade.

Na snazi je izborna tišina, koja traje do zatvaranja birališta danas u 19 časova. Tri nacionalne televizije tada će objaviti i prve izlazne ankete, dok će Državna izborna komisija oko 22 početi da objavljuje prve nezvanične rezultate izbora.

Za izglasavanje vlade potrebno je 76 poslanika, a po rezultatima anketa novu vlast u Hrvatskoj ponovo će sastaviti ona opcija koja će biti uspešnija u postizbornim koalicijima.

Pravo glasa ima oko 3,8 miliona birača, koji će izabrati ukupno 151 poslanika u Saboru na mandat od četiri godine. Hrvatska je podeljena na deset izbornih jedinica u kojima se bira po 14 poslanika, a tri poslanika bira dijaspora u posebnoj 11. izbornoj jedinici.

Pripadnici nacionalnih manjina biraju ukupno osam poslanika, od kojih tri mesta pripadaju srpskoj nacionalnoj manjini. Manjine mogu da glasaju ili u 12. izbornoj jedinici ili po mestu prebivališta u nekoj od deset preostalih jedinica za opšte liste.

Na devetim po redu parlamentarnim izborima od samostalnosti Hrvatske glasaće se i preferencijalno, što znači da će, osim liste, birači moći da zaokruže i svog kandidata s liste za koju su glasali.

U Sabor će tako moći da uđe i kandidat koji osvoji više od deset odsto glasova te liste, bez obzira na mesto koje zauzima na listi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.