Švajcarska usvojila zabranu nošenja burke

Poslanici donjeg doma švajcarske Skupštine usvojili su danas većinom glasova zabranu nošenja tradicionalne muslimanske burke, koju je predložila vladajuća populistička Demokratska unija centra.

Da bi zabrana stupila na snagu, odluku donjeg doma, odnosno Nacionalnog saveta, treba da potvrde i poslanici Saveta kantona, odnosno gornjeg doma Skupštine.

Istovremeno, pokrenuta je i federalna narodna inicijativa o zabrani burke, koju predvodi švajcarska desnica, posle čega bi mogao da usledi i referendum ako bude sakupljeno dovoljno potpisa.

Desničarski aktivisti formirali su komitet i pokrenuli kampanju sakupljanja potpisa, a za raspisivanje federalnog referenduma o zabrani burke potrebni su potpisi 100.000 građana. Komitet je saopštio da kampanja i dalje traje, a zakonski rok za sakupljanje potrebnog broja potpisa je 18 meseci, dok referendum može biti raspisan u roku od dve godine.

Rezultati ankete koju je u avgustu sproveo dnevni list Maten dimanš (Le Matin Dimanće) pokazali su da zabranu burke podržava 71 odsto Švajcaraca. Nošenje burke dozvoljeno je u skoro svim delovima Švajcarske, osim u kantonu Tesen na jugu zemlje, gde je pre tri godine održan referendum na kojem se većina birača izjasnila za zabranu.

Zabrana je stupila na snagu 1. jula, a za njeno kršenje propisana je novčna kazna od najmanje 100 franaka (90 evra). U Švajcarskoj živi oko 300.000 muslimana, a žene koje u gradovima nose burku uglavnom su turistkinje s Bliskog istoka.

Teme

burka

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.