Severnokorejski vojnik peške prebegao u Južnu Koreju

Severnokorejski vojnik prebegao je danas u Južnu Koreju tako što je peške prešao Demilitarizovanu zonu između dve zemlje, jedan od najjače obezbeđenih sektora na svetu, saopštio je generalštab južnokorejske vojske.

Vojnik je prešao tu gusto miniranu zonu u istočnom centralnom delu, navedeno je u saopštenju. Ni jedan pucanj nije ispaljen. 

"Uhapšen je i sada se ispituje", navela je južnokorejska vojska.

Vrlo je retko da vojnici rizikuju da pređu Demilitarizovanu zonu, poslednju granicu iz vremena hladnog rata koju čuvaju desetine hiljada vojnika sa obe strane.

Sličan incident se poslednji put dogodio u junu 2015. kada se jedan mladi severnokorejski vojnik predao južnokorejskim trupama u Hvačeonu, severoistočno od Seula.

Granica duga 248 kilometara koja deli Korejsko poluostrvo na dva dela utvrđena je na kraju Korejskog rata 1950-1953. Ona je ojačana bodljikavom žicom i električnim vratima i dodatno ima tampon zonu široku četiri kilometara između dve zemlje, koje još nisu potpisale mirovni sporazum, nego je rat okončan primirjem.

Stotine Severnokorejaca svake godine pobegne iz svoje zemlje. Većina njih to uradi prelaskom preko mnogo poroznije granice sa Kinom i stižu do Južne Koreje preko jugoistočne Azije. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet