Dikić sa dvadesetoricom uhapšen u Podgorici, Crnogorci ga optužuju za terorizam

U Specijalnom tužilaštvu Crne Gore počelo je saslušanje 20 državljana Srbije, uhapšenih pod sumnjom da su pripremali oružane napade večeras, pošto budu zatvorena birališta na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.

Dvadeset uhapšenih i jedna osoba za kojom se traga, navodno su nameravali da u Crnoj Gori preuzmu automatsko oružje i izvrše terorističke napade.

Uhapšene osobe su osumnjičene za krivično delo stvaranja kriminalne organizacije i za terorizam.

"Osnovano se sumnja da je početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija, s ciljem uticaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori. Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vreme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namerom da proglase izbornu pobedu određenih političkih partija. Takođe se sumnja da je plan bilo lišavanje slobode premijera Crne Gore. Organizator grupe, B.D. juče je u ranim jutarnjim časovima došao u Crnu Goru sa namerom da zauzme Skupštinu Crne Gore i druge državne institucije. Osumnjičeni su privatnim vozilima došli u Podgoricu, gde su se rasporedili u najmanje tri grupe. Članovi kriminalne organizacije dobijali su uputstva da raspodele unapred pripremljeno oružje. Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva službenici Specijalnog policijskog odjeljenja i Uprave policije lišili su slobode organizatora i članove ove kriminalne organizacije u trenutku kada su pošli da provere unapred pripremljeno skriveno skladište i dopremljeno oružje i municiju. U toku postupka utvrđeno je da su kriminalnu organizaciju, osim lica koja su lišena slobode, činila i lica na čijoj se identifikaciji i lišavanju slobode intenzivno radi", navodi se u saopštenju Tužilaštva Crne Gore.

U policijskoj akciji je danas u Crnoj Gori uhapšen i Bratislav Bata Dikić, nekadašnji šef Žandarmerije, koji je, kako navode crnogorski mediji bio na čelu organizovane grupe iz Srbije.

U Crnoj Gori danas se održavaju redovni parlamentarni izbori. Uprava crnogorske policije je pre tri dana najavila mogućnost da tokom izborne noći bude izazvano nasilje.

Vujanović bez komentara

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović nije hteo da komentariše hapšenje bivšeg šefa srpske žandarmerije Bratislava Dikića. On je istakao da treba sačekati da se oglase nadležni crnogorski organi.

"Imam saznanja koja se tiču informacija o lociranju i hapšenju grupe koja je planirala da danas izvede terorističke akcije u Crnoj Gori", rekao je Vujanović, ali je dodao da je na državnim organima Crne Gore da se o tome oglase.

Đukanović: Ne očekujem incidente

Premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da o hapšenju Bratislava Dikića poseduje ista saznanja koja su se već pojavila u medijima, i očekuje da će parlamentarni izbori danas proteći u mirnoj i regularnoj atmosferi.

"Ne očekujem vnikakve incidente", rekao je Đukanović.

Stefanović: Čekamo zvanične informacije, ali ćemo se obračunati s mafijom

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da svaki građanin Srbije treba da odgovara ukoliko je počinio neko krivično delo, ali je istakao da će se srpska policija obračunati sa crnogorskom mafijom.

"Trenutno nemamo dovoljno informacija o događajima o kojima pišu crnogorski mediji i moramo da sačekamo zvanične informacije državnih organa u Crnoj Gori. Ako je bilo ko od građana Srbije počinio neko krivično delo on za to treba da odgovara, ali mi je drago da naši građani nikoga ne ubijaju u Crnoj Gori i ne obračunavaju se na ulicama Podgorice, Budve ili nekih drugih gradova" kategoričan je Stefanović.

Ono što je potpuno jasno, dodao je, jeste da ćemo se mi sa crnogorskom mafijom u Srbiji obračunati u potpunosti i nećemo dozvoliti da Beograd i Srbija "budu poligon za njihove obračune i napade na naše građane".

  • Васа

    16.10.2016 22:50
    за ''независне''
    Пошто су се моји преци борили да Нови Сад и Војводину уједине са Србијом, ови сви сецесионистички петоколонаши из '45 могу да се покупе и врате тамо где су дошли. Успут и да врате покрадену имовину и да моле све отеране људе (поготово Немце) за опрост због протеривања. А кад се покупе нека поведу комплетну политичку гарнитуру са собом на челу са Вучићем да направимо нормалну државу.
  • V Generacija

    16.10.2016 22:35
    @Cockney Call
    Pa ne znam. Meni vi, recimo, delujete prilično melanomično. Ako ćemo o odstranjivanju...
  • Cockney Call

    16.10.2016 21:44
    Kao i u proteklih dvadesetsedam godina, svo zlo dolazi iz beograda. Još i mi sa našom Vošom, da napustimo taj kancer, pa nek se u njhovom bg pašaluku igraju terorizma i ostalih budalaština. Živela Republika Vojvodina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet