Otkrivena tajna nacistička vojna baza

Tajnu nacističku vojnu bazu na Arktiku otkrili su ruski naučnici koji su tražili lokaciju za izgradnju sopstvene baze.

Nacistička baza se nalazi na ostrvu Aleksandra, 1.000 kilometara od Severnog pola, a izgrađena je 1942. godine, godinu dana nakon što je Hitler napao Rusiju. Nemci su je nazvali "Šacgraber" odnosno “Lovac na blago“ i prvenstveno su je koristili kao taktičku meteorološku stanicu.

Baza je napuštena kada su se tamo stacionirani naučnici otrovali mesom polarnih medveda 1944. godine, a spasla ih je nemačka podmornica. Baza je ponovo otkrivena 72 godine kasnije i u njoj je pronađeno 500 predmeta, uključujući i dobro očuvana dokumenta.

Ruševine bunkera, zarđali meci i druge relikvije koje datiraju iz perioda Drugog svetskog rata pronađeni su na toj lokaciji, a većina predmeta je u dobrom stanju i očuvana zahvaljujući hladnom vremenu. Pomenuto ostrvo je bilo od velikog značaja tokom Drugog svetskog rata, jer su meteorološki izveštaji bili veoma važni za planiranje kretanja trupa, podmornica i brodova.

Ime koje su Nemci dali vojnoj bazi neke je navelo na misao da su imali tajnu misiju, a pojedini stručnjaci spekulišu da su tamo sakupljali drevne relikvije. Ovo je bila sporna teritorija dugi niz godina, ali je danas deo Ruske Federacije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet