Filipinski par ubio najmanje 800 dilera i narkomana

Oni su muž i žena, a iza njih je skoro 800 ubistava.

Par poznat samo kao Ejs i Šila, vodi jednu od osvetničkih grupa koja deluje kao produžena ruka filipinskog predsednika Rodriga Dutertea koji je pre nekog vremena objavio krvavi rat protiv droge na ulicama svoje zemlje. 

Ejs i Šila za metu imaju dilere droge i narkomane, a za svako ubistvo dobiju 100 dolara. Oni tvrde da je grupa na čijem čelu se oni nalaze zaslužna za petinu ubistava koja su dosad ‘odrađena’ na ulicama Filipina u ratu protiv droge.  Kažu da redovno primaju pozive od poznatog policijskog službenika s imenima i fotografijom nekog dilera ili narkomana. Od tog trenutka imaju tri dana da izvrše ubistvo. Pravilo je samo jedno – ne postavljaju nikakva pitanja.

Planiranje svakog ubistva traje otprilike jedan dan, kako bi uspeli da lociraju metu, izoluju je i potom dovrše posao.

"Mi ne pucamo u njih samo jednom. Pobrinemo se da su sigurno mrtvi", rekli su u intervjuu za "Dateline".

Ovog posla se se prihvatili, kažu, jer je to bio jedini način za bolju zaradu u zemlji u kojoj prosečna plata iznosi oko 300 evra.

"Od početka smo znali da je ovo vrlo riskantno, ali ako ne radim ovo velika je šansa da neću moći ni prehranim porodicu. Bolje da nastavim. Ako u jednom trenu kažem ne, zameriću se šefu, a onda bih i ja mogao biti ubijen. Zato samo sledim zapovest. Oni moraju umreti", kaže Ejs.

Dodaje da osećaju veliku krivicu zbog posla kojim se bave, ali da će nastaviti time da se bave kako i sami ne bi završili u lokvi krvi.

"Govorim sebi da je osoba koju sam ubila bila grozna i da bi na hiljade života bilo uništeno ako je ne ubijem. Zato mora da umre, a to nije moja krivica. Nismo učinili ništa loše. Da je bio dobra osoba ne bi bio u ovoj situaciji", kaže Šila.

U prvih 100 dana mandata kontroverznog filipinskog predsednika Rodriga Dutertea, koji je obećao da će se rešiti 100.000 dilera droge, u toj je zemlji ubijeno 3.700 osoba. Duterte je zbog svog plana dobio nadimak ‘Punisher’.

"Adolf Hitler pobio je tri miliona Jevreja. Mi imamo tri miliona narkomana. Bio bih srećan da ih pobijem", rekao je kontroverzni predsednik. 

  • Uzas

    26.10.2016 17:00
    Uzas od opsteg odusevljenja. Razumem da ne razumete narkomaniju, razumem i da mrzite dilere jer su vam oni krivi sto decu niste uspeli da vaspitate kako treba, ali da toliko mozga nemate da ne pretpostavljate koliko je tu potpuno nevinih stradalo, e to mi nije jasno. Pa njihov vladar je ovu svoju meru i pravdao time da mu je citav sistem korumpiran do mere koju ne mzoe da kontrolise i zato ubij koga hoces. ne mogu ni da zamislim koliko ih je prijavilo nekog ko mu se ne svidja iz bilo kojih razloga ili koristi i ko je popio metak za nista. Ludilo.
  • Koko

    26.10.2016 16:14
    ???
    Kakvi su ovo suludi komentari???
    Kakav Katar?
  • Edi

    26.10.2016 14:02
    Samo tako smrtne kazne dilerima droe prije nego ubiju nasu decu.
    Saudijska Arabija je zakon za sve ovakve.

    Doso meni u Qatar neki Srbin sa zenom i detetom i nudi mi da pusim travu usred bela dana.
    Ja mu reko: Slusaj bre Srpce, ajde odj..i da te ne vidim vise nikada samo kreten moze da usred Arabskog sveta donese u avionu iz Srbije travu i drogu. I ti si neki otac.
    Nikad ga vise nisam vidio niti zelim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.