Više od 1.700 džihadista se vratilo u Evropu

Od 5.000 džihadista iz evropskih zemalja, koliko se procenjuje da je otišlo u Siriju ili Irak, trećina se vratila u Evropu i moguće je da neki od njih planiraju napade, upozoreno je u izveštaju Evropske unije.
Na osnovu podataka navedenih u izveštaju, koji će koordinator EU za borbu protiv terorizma Žil de Keršov predstaviti ministrima unutrašnjih poslova EU u petak, navodi se da se oko 1.750 džihadista vratilo u Evropu. 
 
Postoje dva tipa "stranih terorističkih boraca", koji se vraćaju. 
 
"Većinu čine oni koji će se sami vratiti, a drugi su oni koji će biti poslati na određene misije, što izaziva najveću zabrinutost", navodi se u izveštaju. 
 
Upozorava se i da bi bezbednosnu pretnju mogle da predstavljaju žene iz evropskih zemalja i deca, rođena ili odgajana u takozvanom kalifatu Islamske države u Iraku i Siriji, jer je moguće da su radikalizovani. 
 
U izveštaju, u koji je uvid imao AFP, naglašava se da je do 2.500 džihadista iz Evrope ostalo na bojnim poljima i ocenjuje da je malo verovatan njihov masovni povratak u kratkom roku. 
 
Navodi se i da je od Evropljana koji su otišli da ratuju, između 15 i 20 odsto stradalo na bojnim poljima, od 30 do 35 odsto se vratilo, a 50 odsto ostalo na bojištu, što je između 2.000 i 2.500 Evropljana. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet