Nema preživelih u padu ruskog aviona, ponedeljak Dan žalosti

Avion ruskog Ministarstva odbrane "Tu-154" sa 92 osobe pao je u Crno more nakon poletanja iz Sočija prema Siriji, a spasilačke ekipe locirale su ostatke letelice na oko 1,5 kilometara od obale, na dubini od 50 do 70 metara.
Od 93 putnika, niko nije preživeo.
 
RIA novosti prenose da je avion pao zbog tehničkog problema.
 
Navedeno je da su u letelici bili ruski vojnici i umetnici koji su krenuli u rusku bazu Hmeimin gde je trebalo da učestvuju u proslavi Nove godine. U avionu je bilo i devetoro novinara.
 
Avion "tupoljev 154" Ministarstva odbrane prevozio je čuveni ruski hor "Aleksandrov" na koncert u ruskoj vojnoj bazi u Siriji. 
 
Vojni istražitelji Istražnog komiteta Rusije otvorili su krivičnu istragu.
 
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je kazao da je predsednik Rusije Vladimir Putin dobio informacije o rušenju aviona i prima nove koje stižu.
 
Potvrđeno je da je u letelici bila i izvršna direktorka humanitarnog fonda "Poštena pomoć" Jelisaveta Glinka.
 
Peskov je naveo i da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na stalnoj telefonskoj vezi sa Putinom.
 
 
Putin je izrazio saučešće porodicama i prijateljima poginulih. Predsednik Rusije takođe je naložio premijeru Dmitriju Medvedevu da formira i predvodi državnu komisiju za istragu rušenja Tu-154.
 
Prethodno je javljeno da su pored tela jedne od žrtava pronađeni i dokumenti novinara ruskog "Kanala 1". 
 
 
Portparolka Istražnog komiteta Rusije Svetlana Petrenko kazala je za agenciju TASS da je krivična istraga otvorena zbog "kršenja pravila letačke bezbednosti ili priprema za njih". Istražitelji su zaplenili dokumenta i ispituju osobe koje su pripremale avion za let.
 
Avionom je, prema poslednjim informacijama, upravljao iskusan pilot sa više od tri hiljade sati leta.
 
Dan žalosti 26. decembar
 
Ruski predsednik Vladimir Putin proglasio je ponedeljak, 26. decembar, za dan žalosti u Rusiji zbog pogibije putnika i članova posade ruskog vojnog aviona.
 
Putin je u poruci preko nacionalne televizije rekao da će nesreća biti temeljno istražena, dodajući da će sva neophodna pomoć biti pružena onima koji su pogođeni ovom tragedijom.
 
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavili su saučešća najvišim ruskim državnim zvaničnicima. "Teško je nаći reči utehe zа veliki gubitаk kаkаv je dаnаs doživelа ruskа umetnost, аli ostаće sećаnje nа njihovu plemenitu želju dа muzikom donesu rаdost vojnicimа koji novogodišnje prаznike provode dаleko od porodicа. Beogrаd i Srbijа su nekoliko putа imаli priliku dа uživаju u njihovim glаsovimа i muzičkoj virtuoznosti i zаto je nаšа tugа još većа", naveo je Vučić u telegramu saučešća.
  • *

    25.12.2016 17:59
    Jesu li oni videli pre nego sto su krenuli na put kako izgleda zivot u Alepu i ostalim gradovima u Siriji. Posli da pevaju i prave Novogodisnje veselje. Kakav nemoral!
  • DonJuan

    25.12.2016 16:46
    Jos je ovaj avion bio navodno ispravan, tesko nama sa neremontovanim, preplacenim, satro poklonjenim kantama od migova...
  • Zoran

    25.12.2016 16:45
    Nikad ne bih leteo u nekom ruskom avionu . Saucesce poginulima .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).