Nemački sud odbio da zabrani neonacističku partiju

Nemački vrhovni sud odbacio je zahtev poslanika da zabrani ekstremno desničarsku, neonacističku Nacionaldemokratsku partiju (NPD).
Predsednik Federalnog ustavnog suda Andreas Foskule izjavio je danas da, iako partija ima neustavne ciljeve, "trenutno nema konkretnih indikacija da će njeno delovanje biti uspešno".
 
U objašnjenju presude se ukazuje na beznačajnost partije i ističe da ima samo jednog poslanika u Evropskom parlamentu i da su njeni rezultati na saveznim izborima proteklih godina bili "na niskom nivou".
 
Foskule je naveo da moguća zabrana rada partije nije zasnovana na njenoj ideologiji, nego na njenom aktivnom cilju i planu da ukine slobodan i demokratski poredak Nemačke. "Ovde nema dokaza za to", ocenio je sudija.
 
Sudije su konstatovale da, iako postoji "srodnost sa nacionalsocijalizmom" i da je cilj NPD "autoritarna država zasnovana na etnički definisanoj narodnoj zajednici", nema dovoljno osnova za njenu zabranu jer taj pokret nema stvarnu težinu.
 
NPD se zalaže za "Nemačku Nemcima" i u svom programu pominje "opstanak i održanje nemačkog naroda na svom nasleđenom životnom prostoru centralne Evrope".
 
Sudije su zaključile i da ponašanje aktivista te stranke, iako nasilno, "ne predstavlja ustavni problem već problem koji treba da rešavaju policija i pravosuđe".
 
Međunarodni komitet za Aušvic je povodom odluke suda saopštio da je to "tragčan dan za demokratiju". Ta organizacija je ocenila da su sudije poslale "poražavajući signal Evropi u kojoj su desničarski populisti i esktremisti našli zajednički jezik i neprekidno pokušavaju da strah i nesigurnost ljudi pretvore u mržnju i agresiju".
 
NPD je na parlamentarnim izborima 2013. osvojila 1,3 odsto glasova, daleko ispod cenzusa od pet odsto.
 
Gornji dom nemačkog parlamenta je podneo zahtev krajem 2013, u drugom pokušaju da se zabrani NPD. Bundesrat je zahtev obazložio time da delovanje NPD nije u skladu s Ustavom, pošto "svojim ciljevima i ponašenjem svojih članova želi da destabiliziuje i sruši liberalno-demokratski poredak i planira da to učini na agresivan način i kroz borbu".
 
Samo dve nemačke partije su zabranjene posle Drugog svetskog rata: neonacistička Socijalistčka partija Rajha 1952, i Nemačka komunistička partija 1956.
  • Donald Duck

    18.01.2017 12:39
    Istorija se ponavlja, zato što oni koji uzrokuju tu istoriju ne menjaju ciljeve i način delovanja.
    Da li ste se ikada zapitali ko su Iluminati?
  • Proka

    17.01.2017 19:58
    Pazi ti njih "opstanak nemaca u nasledjenom prostoru"! More, koji crni nasledjeni prostor?! Pobili pola Evrope i sada se zale? Zig srama sledceih 1000 godina.
  • NS49

    17.01.2017 14:23
    Pa lepo im kazao Tramp da je Merkelova za sve kriva. Sad će biti šta će biti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.