Prošla godina bila je najtoplija od početka merenja

Planeta Zemlja bila je rekordno topla 2016. godine što je treća godina za redom s toplotnim rekordom, saopštili su danas naučnici.
Oni za to najviše krive globalno zagrevanje izazvano delovanjem ljudi, čemu je doprineo i prirodni fenomen El Ninjo. Mereći globalne temperature na načine koji se neznatno razlikuju, američka svemirska agencija NASA i Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) saopštile su da je 2016. prevazišla 2015. kao najtoplija godina od kada postoje podaci o tome.
 
NOAA je izračunala da je prosečna globalna temperatura 2016. bila 14,84 stepena Celzijusa, što je za 0,04 stepena Celzijusa toplije nego 2015. Podaci Nase u koje je uključen veći deo Arktika su viši i procenjuju da je prosečna temperatura prošle godine bila za 0,12 stepeni Celzijusa viša nego 2015.
 
"Arktik je bio jako topao, najviše u odnosu na sve drugo", rekao je Gevin Šmit, direktor Nasinog Instituta Godard za svemirske studije iz Njujorka, gde svemirska agencija prati globalne temperature.
 
Merenja počinju 1880. godine. Ovo je peti put za 12 godina da su temperature na Zemlji zabeležile novi godišnji toplotni rekord. Rekordno visoke temperature zabeležne su 2016, 2015, 2014, 2010. i 2005.
 
Gevin Šmit je rekao da merenja pokazuju da je najveći deo rekordne toplote posledica zagađujućih gasova od upotrebe nafte, uglja i gasa. Samo oko 12 odsto toplote prouzrokovano je prirodnim fenomenom El Ninjo, kroz periodično zagrevanje delova Pacifika čime se globalno menja klima, rekao je on.
 
"Naravno da su ovo klimatske promene. Zagrevanje je skoro svuda. Arktički morski led se naglo smanjuje, povećan je broj požara zbog vrućine, ima jakih kiša zbog više vodene pare u vazduhu", rekla je Korin Le Ker, direktorka engleskog centra Tindal za istraživanje klimatskih promena koja nije bila deo timova Nase i NOAA.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet