Hrvatskom ministru optuženom za plagijat izglasano poverenje

Sabor Hrvatske danas je većinom glasova odbacio zahtev opozicije da se izglasa nepoverenje ministru nauke i obrazovanja Pavi Barišiću zbog plagiranja naučnog rada.
Za predlog opozicije glasala su 49 poslanika, dok su protiv bila 72 poslanika vladajućih stranaka.
 
Glasanju je prethodila burna rasprava o predlogu opozicije za izglasavanje nepoverenja Barišiću koja je trajala sinoć do posle ponoći, a na njoj nisu učestvovali poslanici Mosta koji su rekli da će o Barišiću odlučiti tek kada se o tome bude glasalo. Upravo je od glasova poslanika Mosta zavisila njegova sudbina.
 
Tokom rasprave, Barišića je u Saboru branio premijer Andrej Plenković, predsednik Hrvatske demokratske zajednice, koji je rekao da u tom slučaju nije reč o plagijatu, već o "tehničkom propustu". On je ocenio da je ceo slučaj politički motivisan da bi se destabilizovala vlada.
 
Predstavnici opozicije oštro su kritikovali aktuelnog ministra obrazovanja i pozvali premijera da ga smeni i da bude "reformator, ne falsifikator". Opozicija se pozvala na mišljenje saborskog Odbora za etiku u nauci i visokom obrazovanju koji je presudio da je Barišić varao, navodeći da su se u tome složili broji stručnjaci.
 
Inicijativu za izglasavanje nepovrenje ministru podnelo je 45 opozicionih poslanika pošto je Odbor za etiku u nauci i visokom obrazovanju krajem 2016. utvrdio da je ministar obrazovanja preuzeo, ne navodeći izvore, delove teksta američkog filozofa Stivena Šlezingera. Odbor je mišljenje doneo po prijavi četvorice naučnika koji su 2011. godine optužili Barišića za plagijat. 
 
Četvorica naučnika su plagiranje uočila u članku objavljenom 2008. u časopisu "Synthesis philosophica", a u prijavi su naveli da je aktualni ministar obrazovanja u svom članku na engleskom jeziku plagirao više delova tudjih članaka, knjiga i izvora s interneta. Oni su prikazali uporednu analizu spornih delova članka i, kako su naveli, uočili su i doslovno kopiranja s Vikipedije, bez navodjenja izvora.
 
Hrvatski naučnici nedavno su pokrenuli peticiju "Stop plagiranju u Hrvatskoj", koju je potpisalo više uglednih naučnika, medju kojima i Ivan Djikić koji je u nekoliko navrata javno istupio na temu Barišićevog plagiranja i pozvao premijera da ga smeni. Barišić je od početka negirao plagiranje i tvrdio da je reč o "propustu u štampi" koji je otklonjen već u drugom izdanju njegovog teksta, pre nego što je protiv njega podneta prijava.
  • Novosadjan

    10.02.2017 20:08
    Mogli su kupiti od naših stručnjaka ima svaki
  • Lord Sit

    10.02.2017 13:55
    Još jedan dokaz da su Srbi i Hrvati braća rođena.
  • Cocco

    10.02.2017 13:45
    A kod nes je kao pa nešto bolje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet