Otvoren "Franjo Tuđman" u Zagrebu, na njega sleteo avion Er Srbije

U ranim jutarnjim satima i zvanično je počelo komercijalno poslovanje novog putničkog terminala zagrebačkog aerodroma "Franjo Tuđman".
U 8:30 na njega je sleteo i avion Er Srbije iz Beograda sa širokotrupnim avionom A330. Ovo je prvi put da je jedan tako veliki putnički avion sleteo na zagrebački aerodrom.
 
Inače, nakon više od 35.000 različitih testiranja novog terminala, uključujući i testna sletanja i poletanja aviona s putnicima u zadnjih desetak dana, u utorak rano ujutro, u 5:50 sati, s novog je terminala je poletio prvi avion, iz Zagreba za Dubrovnik nacionalnog prevoznika Kroacija erlajnz, koji će u toj luci činiti oko 55 odsto ukupnog prometa. 
 
Na zagrebački aerodrom će dolaziti avioni još 22 aviokompanije, među kojima Katar ervejs, čijim letom je jutros u Zagreb sleteo prvi avion na novi terminal. 
 
Gradnja novog terminala trajala je tri godine i dovršena je u planiranom roku, te je to i najveći infrastrukturni projekat u Hrvatskoj u zadnjih deset godina u koji je uloženo oko 300 miliona evra. 
 
Iza investicije stoji konzorcijum firmi Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) koja, nakon što je 2013. postala 30-godišnji koncesionar, i upravlja tim aerodromom, a čine ga Aeroports de Paris Management, Bouygues Batiment International, Fond Marguerite, IFC, TAV Airports i Viadukt. 
 
Novi terminal prostire se na površini od 65.000 kvadratnih metara na četiri etaže s prepoznatljivim talasastim krovom, a uz 30 šaltera za prijavu (ček-in) i devet prolaza za sigurnosni pregled putnika, zagrebački aerodrom prvi će omogućiti i direktan ulazak putnika iz zgrade u avion. 
 
Aerodrom je projektovan za pet miliona putnika u prvoj fazi, s mogućnošću povećanja njihovog broja do osam miliona.
  • G

    30.03.2017 13:54
    @Zoran - voleo bih da odgovorite na sopstveno pitanje, zašto pišete o nečemu o čemu nemate ni najmanjeg pojma? Da li ste vi ikada u životu uopšte leteli avionom, odnosno da li ste ikada u životu sami rezervisali svoju kartu kada možete ovoliko da lupetate?
  • dzoni

    29.03.2017 18:11
    Zoran

    Nema direktnog leta Zagreb-New York!Šta vam je!Ima do Frankfurta pa presedanje!

    Bumerang

    Nisam mislio na NS Klisu.Postoji selo Klisa 10 km od Osijeka odmah pored sela se nalazi aerodrom tj.izgrađen je na njihov ataru malo selo 300-ak stanovnika od kojih su 90% Srbi.Eto da malo naučite.

  • Zoran

    29.03.2017 16:14
    @dzoni
    "Neko je ovde napisaoo da ima DIREKTAN let za SAD sa svih aerodroma u HR?!Ha ha pa nema ni sa jednog!Sa Klise ima samo za Dablin i to su ukinuli nedavno jer ode celi Osijek u Irsku i ne vraćaju se."

    Zasto pisete nesto o cemu nemate pojma . Zar ne znate da postoji internet ?

    https://www.expedia.co.in/lp/flights/osi/jfk/osijek-to-new-york
    www.putovnica.net/prijevoz/letovi-avio-karte-osijek-london-zrakoplov
    https://www.expedia.co.in/lp/flights/msy/osi/new-orleans-to-osijek
    www.putovnica.net/prijevoz/letovi/osi/chia/jeftini-letovi-avio-karte-osijek-chicago , ...., itd.

    I da dodam : sa svih drugih hrvatskih aerodroma su iste ili slicne destinacije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.