Kikinda: Grad uzima kredit zbog fabrike vode

Izgradnja fabrike vode u Kikindi koštaće šest miliona evra, a finansiraće se kreditom.

Grad će uzeti kredit kod Nemačke razvojne banke KFW, a osim igradnje postrojenja za preradu vode, projekat predviđa i rekonstrukciju vodovodne mreže.

- Od ukupne vrednosti investicije od šest miliona evra, 70 odsto je kredit KFW, a 30 odsto su bespovratna sredstva Nemačke. Kredit se dobija uz nisku kamatnu stopu, ali kako bismo našli povoljnije uslove, odmah bismo ih prihvatili. Kredit ćemo vraćati iz realnih izvora i treba obezbediti novac za tu nameni - objašnjavaju u lokalnoj samoupravi.

Planirano je da gradnja fabrike vode počne za godinu dana i da bude završena do kraja 2019, kada bi vodu za piće dobrog kvaliteta dobili stanovnici u gradu i devet sela, a Kikindi je nedavno i rukovodstvo Beograda obećalo stručnu pomoć u realizaciji ovog projekta.

Izgradnju fabrike vode kreditom Nemačke razvojne banke zagovarala je još prethodna vlast predvođena DS-om, ali gradonačelnik Kikinde Pavle Markov je pre dve godine tvrdio da to nije dobro rešenje, jer je suma od 4,2 miliona evra veoma visoka, pa bi novac trebalo obezbediti na drugi način, a ne iz kredita.

U međuvremenu je promenio mišljenje i sada najavljuje da će se fabrika vode graditi kreditom KFW-a, a nosilac posla, umesto nekadašnjeg JKP "6. oktobar", biće JP "Kikinda".

Autor: Blic

  • Rada Picoder

    28.04.2016 15:15
    Vodovodnu mrežu smo gradili još 1968 u Titina vremena samodoprinosom i ista je u katastrofalnom stanju.Bušna je na sve strane, voda je izmešana sa fekalnom iz kanalizacije i nije dobra ni za kupanje, a kamoli za piće.Uz to je i opasna jer su glavni vodovi na nekim mestima od azbestno betonskih cevi.Valjda treba ovo sve prvo sanirati i zamenuti a onda pristupiti uzimanju 6 miliona eura koje će građani vraćati kroz povećanje cene vode koja će i dalje smrdeti na fekalije.Nisu ni zajašili, a već im zinulo dhupe.
    Vlast se rotira u gradu, a jedni drugima uvaljuju kredite koje na kraju opet moraju da se otplate iz sredstava koje opaju od naivnih i sluđenih građana.A dotle se mrse kolenicama i vinom sa budžeta i dovode svoje izvođače radova gde imaju tala.I tako ko u cirkusu, sve se vrti u krug.
  • Nomad

    28.04.2016 12:45
    Zašto ne napišete da su i 2006. godine Nemci nudili bespovratna sredstva da se obezbedi čista pijaća voda u Kikindi, ali da tadašnja bratija na čelu sa SRS nije mogla da se dogovori oko podele "plena", kao i da su tražili daleko veći iznos nego što je potreban?
  • zivan

    28.04.2016 10:37
    Fabrika vode, tacnije ceo sistem vodovoda i kanalizacije je izuzetno vaznoza svaki grad, svako selo. Medjutim, mogao bi se deo novca nabaviti i iz drzavnog budjeta, slicno kao sto je za iste namene placeno gradu Uzzicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".