Sombor: Gradski muzej deset dana od deset do deset

Gradski muzej Sombor učestvuje u manifestaciji "Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10", koja se održava od 12. do 21. maja, a biće završena obeležavanjem Evropske noći muzeja.
Manifestaciju "Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10" pokrenuli su sami muzeji u našoj zemlji, te posetioci deset dana tokom maja besplatno mogu da posećuju muzeje i uživaju u stalnim i povremenim izložbama, kao i zanimljivim pratećim programima. 
 
Cilј manifestacije je da se stručni rad muzeja i njihov značaj u prikupljanju, čuvanju, prezentovanju i publikovanju kulturnog blaga, učini dostupnim zainteresovanoj publici koja se, posebno ovih dana, poziva da aktivno učestvuje. 
 
Ove godine tema manifestacije je "Moj muzej, moj grad". 
 
Somborska manifestacija Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10 počeće u četvrtak, 12. maja u 10 sati predstavljanjem obnovljene mape Batinske bitke sa svetlosnim efektima prema fazama bitke. 
 
Cilj je da se predstavi značaj te bitke za oslobođenje Jugoslavije i završetak Drugog svetskog rata na našim prostorima. Karta će biti uklopljena u stalnu postavku Gradskog muzeja, jer je zgrada Spomen muzeja Batinske bitke devastirana, na šta se upravo ovom izložbom želi ukazati javnosti.
 
Dan kasnije, 13. maja od 10 do 12 sati biće moguće posetiti muzejsku biblioteku uz stručno vođenje, a od 21 sat u muzejskom dvorištu će biti prikazan dokumentarni film "Čuvari sećanja" snimljen povodom 125 godina Gradskog muzeja Sombor.
 
U subotu, 14. maja na redu je program pod nazivom "Muzej u mom domu", koji će biti priređen na Trgu Koste Trifkovića. Gradski muzej pozvao je građane da za ovu priliku dođu sa predmetima koji svedoče o nekom javnom ili intimnom događaju vezanom za grad i njih. Važno je da svaki predmet prati i interesantna priča, koju će vlasnici predmeta ispričati prisutnim građanima, posetiocima programa. Potencijalni učesnici trebalo bi da se prijave Gradskom muzeju 11. maja od 10 do 13 sati.
 
U nedelju, 15. maja u 17 sati u dvorištu Gradskog muzeja biće priređena "Čajanka sa prijateljima", odnosno popodnevno druženje sa prijateljima muzeja, donatorima legata, poklonodavcima.
 
U ponedeljak, 16. maja u 21 sat na programu je projekcija dva kratkometražna filma: Saračka radionica Đuran, tradicija duga jedan vek i Laza Kostić u Somboru.
 
U utorak, 17. maja biće organizovana stručna vođenja kroz Stalnu postavku Gradskog muzeja, u četiri termina: od 10, 12, 18 i 20 sati.
 
Povodom Međunarodnog dana muzeja u sredu, 18. maja biće održan okrugli sto "Problemi zaštite muzejskog materijala - konzervacija i restauracija".
 
Četvrtak i petak, 19. i 20. maj su rezervisani za "školski program": za sve osnovne škole iz grada biće organizovan kviz znanja o Somboru i njegovim znamenitim ličnostima.
 
Manifestacija se završava u subotu, 21. maja kada će od 10 do 17 sati biti organizovana igra Potraga za muzejskim blagom, a za 21 sat je najavljeno otvaranje izložbe crteža nastalih u muzeju, a sat kasnije biće održan koncert za Noć muzeja.
 
Autor: SoInfo
  • zivan

    04.05.2016 12:20
    Pokusacu da novim vozom iz Novoig sSda dodjem u Sombor, dan provedem po muzejima i galerijama, a uvecce istim vozom vratim...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina