Zrenjanin: Prekinuto emitovanje radija zbog kritike vojne parade?

Aktivistkinja zrenjaninske Panonske aktivističke organizacije (PAOR) Marija Papić Đurić izjavila je da je policija danas prekinula emitovanje "Uličnog radija" u Zrenjaninu.
"Ulični radio" je alternativni medij aktivista u Zrenjaninu, koji preko zvučnika emituju uživo svoj program na ulici.
 
Papić Đurić je agenciji Beta rekla da su dva policajaca u civilu izašla na teren po anonimnoj prijavi "za glasnu muziku", ali su se istovremeno raspitivali i šta se putem "Uličnog radija" pričalo o vojnoj paradi, koja će se u Zrenjaninu održati u ponedeljak.
 
"Mi smo juče u toku programa pitali o transparentnosti trošenja novca na taj događaj i pitali smo javno koliko će sredstava za organizaciju biti izdvojeno iz budžeta grada i republike", kazala je Papić Đurić.
 
Ona je zapitala od kada je građanima zabranjeno da postavljaju pitanja o transparentnosti trošenja njihovog novca. "Sve i da smo kritikovali paradu, nejasno je i zbog čega bi to bilo zabranjeno", dodala je ona.
 
Prema njenim rečima, "Ulični radio" je i ranije emitovao muziku, ali to nikome nije smetalo, a ova akcija je "postala problem" tek kada se u programu razgovaralo o paradi Vojske Srbije. Papić Đurić je istakla i da su zrenjaninski aktivisti pre dva dana prijavili policiji u Zrenjaninu da će u parku iza Kulturnog centra u ponedeljak u podne obeležiti Dan pobede nad fašizmom, ali da i dalje nije stigao odgovor o tome da li će policija dozvoliti održavanje tog događaja.
 
U najavi tog skupa na Fejsbuk profilu PAOR-a ocenjuje se da fašizam ponovo jača širom Evrope, pa i u Srbiji. "U Zrenjaninu, Vojvodini i Srbiji, Danom pobede pokušavaju da manipulišu sadašnji predstavnici vlasti, radi održanja na poziciji, a time pokušavaju da demonstriraju (ne) moć svoje vladavine, koja sve više liči na model nacističke diktature iz devedesetih čiji su bili aktivan deo", piše u najavi.
 
Dodaje se i da proslavu u Zrenjaninu organizuju oni "koji su do juče nosili odelo ultra desnog ekstremizma i neofašizma", te da Dan pobede nad fašizmom "obeležava jedan čovek koji je nedavno pozivao na očuvanje genetskog koda naroda i drugi čovek koji je 1995. godine pozivao na ubijanje 100 za jednog".
 
U pozivu su aktivisti PAOR poručili da je zbog toga važno da se u Zrenjaninu 9. maja okupe antifašisti i da povodom Dana pobede zajednički pošalju poruku da "neofašizam neće proći".
 

U Zrenjaninu se u ponedeljak u podne održava proslava Dana vojske i Dana pobede. Kako je najavljeno iz Ministarstva odbrane, u glavnom delu svečanosti biće prikazan deo sposobnosti Vojske Srbije, a biće organizovani i defile jedinica, naleti avijacije Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, predstavljanje brodova Rečne flotile i prikaz egzercira Garde.

Biće organizovano i prikazivanje dela sredstava naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije.

  • Realan

    10.05.2016 23:50
    Red i disciplina
    PAOR je dao sebi za pravo da se nazovu legitimni predstavnici naroda. Ko su oni da javno postavljaju takva pitanja? Mogu, ali preko svojih odbornika u opštini jer im je to prva viša distanca. E kad to budemo shvatili svi, onda će nam biti mnogo bolje. Milicija je bila u pravu.
  • Miletic

    10.05.2016 11:45
    Gde su zastave NOB-a ?
    Ne znam da li svi mi u Srbiji patimo od kolektivnog gubitka pamcenja ?
    Gospodo i gospodje ( nekadasnji drugovi i drugarice, i njihovi potomci ), vojna parada je i organizovana prvenstveno povodom Dana pobede nad fasizmom, a najmanje se spominju i njihovih zastava i nema na navedenoj paradi, oni koji su se i borili protiv tog istog fasizma. Da vas podsetim, u pitanju je Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije. Voleo to neko ili ne...
  • Andrea

    09.05.2016 14:52
    Vojna parada
    U Moskvi je danas odrzana 71. po redu vojna parada. Oni redovno slave Dan pobede nad fasizmom, bez obzira ko je na vlasti i pred kim vojska paradira. Nedavno sam jednom Rusu morala da objasnjavam zasto je kod nas situacija drugacija, jer smo mi, pored rata sa fasistima imali i strasan gradjanski rat, koji je gradjanska Srbija, nazalost, izgubila., Dosli su komunisti koji su mnogima ostali u jako losem secanju. I to je mnogima bacilo crnu senku na samo secanje na Dan pobede. A sada su stasale nove generacije, koje ni same ne znaju sta hoce, kojima sve smeta, pa i nasa vojska. Kakva god da je, ko god da je na vlasti ovo je ipak moja vojska i moja Srbijica. Moj deda je bio Solunski dobrovoljac, peske je iz Soluna domarsirao u Sombor, u francuskoj uniformi. I SVI SU GA VOLELI I POSTOVALI, NAOPAKO DA SE NEKO ISMEVA njegovom slavnom putu od Sombora do Peste, pa Dobruce, pa Moskve, pa Estonije, pa Severnog mora, pa Lamansa, pa Jonskog mora pa Soluna, pa do Sombora. E, U OVOJ DANASNJOJ PARADI proneta je i zastava moga dede a i on je sa Rajske tribine gledao nase momke kako marsiraju. Jer vojska je nasa zauvek, a vlast je promenljiva. Sto bi rekla Desanka Maksimovic: "Ja znam ko sam po zvonu sto sa zaduzbina Nemanjickih peva i po jasnosti njegova glasa i po tome sto me od Studenice do Mileseva pradedovi gledaju sa ikonostasa."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".