Bečej: Gradi se deponija za odlaganje medicinskog otpada

U okviru saradnje lokalne samouprave i bečejskog Doma zdravlja nastavlja se izgradnja deponije za privremeno odlaganje medicinskog otpada, a u planu je izgradnja garaže za sanitetska vozila.

"Važno je što je prepoznata naša potreba da se izgradi deponija za medicinski otpad, zbog zaštite životne sredine i zdravlja svih koji se nalaze u blizini infektivnog otpada, kako bi on mogao pravilno da se odloži do daljeg transportovanja i konačnog uništenja, jer sve dok ne dobijemo potvrdu da je otpad uništen, mi za njega snosimo odgovornost", rekla je direktorka Doma zdravlja Bečej Kosana Nešić.

Ona je navela da je izgradnja deponije za infektivni otpad prvi, ali izuzetno važan korak u čitavom lancu odlaganja tog otpada.

U objektu, koji se nalazi u dvorištu ove zdravstvene ustanove, biće opremljen i prostor za privremeni smeštaj preminulih lica, za slučaj da se smrt desi u Domu zdravlja, dok ne dođe pogrebna služba i prenese telo u kapelu.

"Sredstva za ovu investiciju vrednu dva miliona dinara obezbedili smo iz Godišnjeg programa za zaštitu životne sredine i uz saglasnost resornog Ministarstva. Sada se okrećemo drugom prioritetu, a to je izgradnja četiri garaže za sanitetska vozila. I ova investicija je vredna oko dva miliona dinara, ali je izvor finansiranja ovog projekta iz tekućih sredstava opštinskog budžeta", kaže predsednik opštine Bečej Vuk Radojević

Inače, zgrada u kojoj se nalazi Služba za rehabilitaciju, Bečejcima poznatija kao Jodna banja, zajedno sa PIK Bečej prešla je u vlasništvo MK grupe. Toj kompaniji upućen je zahtev da ovdašnjoj zdravstvenoj ustanovi ustupi zgradu koju Bečejci i žitelji iz okoline više od jednog veka koriste za lečenje i rehabilitaciju. U lokalnoj samoupravi tvrde da su imali razgovor o ovom pitanju s novim vlasnikom PIK Bečej i očekuju da MK grupa prepozna značaj i pokaže društvenu odgovornost prema Bečejcima.

  • Petrovoselo

    09.05.2016 10:05
    Prvo resite da izadjete na teren kada je obicnim gradjjanima potrebna pomoc posto Petrovo Selo nema dezurstvo nocu za te pare koje ce se dati mogli ste platiti lekara dezurnog kao nekada na 7000 stanovnika takodje i policiju.Dr necete da izadjete kada nekom nije dobro a nema mogucnosti prevoza a placa ili je placao 40 godina zdravstveno i to 1 godisnje ili u 2 godine je potrebna intervencija vazno je da za rome izlazite jer su oni manjina .Jadno Prvo niste kadri te osnovne stvari da resite a kamoli ovo dr.Nekada je Selo konkretno imalo posebno decije odeljenje posebno za odrasne sve ste to spojilili u jednu celinu onoliki dom zdravlja i nema posebno pedijatra .Sramota
  • zivan

    09.05.2016 09:23
    Za poccetak ozbiljnije brige o zzivotnoj sredini dobro je odabrati pretvaranje smetlissta u deponiju kojom se mozze upravljati. Kasnije, bice neophodno preci na nepsoredno recikliranje otpada, kada deponije nece ni biti potrebna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.