Subotica: Umesto plaćenog ogreva dobili da plate sudske troškove

Grupa železničara iz Subotice 2005. godine kupila ogrev je posredstvom subotičkog odbora Nezavisnog sindikata Železnica Srbije, ali ga do danas nije dobila.

Zato je devet zaposlenih 2007. pokrenulo i dobilo sudski spor protiv sindikalnog radnika, koji je uzeo novac, ali ugalj nisu dobili. Međutim, pošto je sindikalac neovlašćeno koristio pečat sindikata, a to je naknadno utvrđeno, Nezavisni sindikat Železnica Srbije je tužio sve radnike, kao i rukovodstvo subotičkog odbora Nezavisnog sindikata, a sud je presudio u korist sindikalne centrale u Beogradu.

Tako oštećeni železničari u Subotici sada moraju da plate i sudske troškove.

"Tokom 2005. nas jedanaestoro smo preko sindikata kupili i otplaćivali ugalj. Kako ogrev nismo dobili ni te, a ni naredne zime, odlučili smo da podignemo tužbu protiv Josipa Krstina, tadašnjeg sekretara Nezavisnog sindikata Železnice Srbije u Subotici", priča Mirko Butorac iz Bajmoka, jedan od oštećenih železničara. "Tri godine kasnije smo dobili spor, ali onda kreće bitka za naplatu obeštećenja, ukupno 300.000 dinara. Kako Krstin nije imao od čega da nam plati, on je početkom 2013. uz našu saglasnost, sa našim advokatom, sklopio ugovor o nekoj vrsti vansudskog poravnanja i dugovanje prebacio na subotički sindikalni odbor", dodaje Butorac.

Počinje isplata, prvi sa spiska dobija 17.000 dinara, ali je ubrzo račun sindikata blokiran jer nije bilo para. Međutim, Nezavisni sindikat ŽS u aprilu podiže tužbu protiv Krstina i svih oštećenih radnika zbog zloupotrebe pečata organizacije. U obrazloženju se navodi da osoba koja je sklopila dogovor nije bila ovlašćena za zastupanje sindikata, niti je tužiocu podnela punomoćje, ili bilo koji drugi validni dokument.

U Nezavisnom sindikatu ŽS rečeno  je da su po nalogu advokata morali da tuže sve, jer je račun sindikata u Subotici bio blokiran.

"Tadašnje rukovodstvo subotičkog odbora, bez znanja centrale, sklopilo je ugovor za nabavku uglja, potom uzimalo novac i izdavalo priznanice radnicima. Kada su železničari prevareni, Krstin je na volšeban način sklopio ugovor sa advokatom radnika, koristeći pritom lažni pečat, prebacio dug na sindikat, takođe, bez znanja, konsultacija i odobrenja centrale", objašnjava predsednik Nezavisnog sindikata Železnice Srbije Milan Veljković.

On dodaje da je jedino rešenje bilo da tuže sve one koji su dobili sudsku presudu.

  • Mile

    25.05.2016 18:42
    Ovo je jedan od modela pljačke koji je danas mnogo usavršen i "pokriven" zakonima. A ako se žališ i tražiš svoje "prirodno pravo" rizikovaćeš da ponovo budeš opljačkan.
  • zivan

    25.05.2016 10:16
    Tako je to kada se sindikat bavi necim ssto nije u njegovoj nadlezznosti, a ne bavi se onim zassta je i osnovan, uticanjem na poslodavca da uveca zarade i obezbedi ssto bolje uslove rada...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina