Subotica: Osuđenici se žale na uslove u Okružnom zatvoru

Zatvorenici zatvorenog odeljenja u Okružnom zatvoru u Subotici požalili su se na loše fizičke uslove u toj ustanovi.
U izveštaju "Prava lica lišenih slobode u zatvorskom sistemu Srbije" Inicijative mladih za ljudska prava kao jedan od većih problema navode se prostorije u kojima borave osuđenici. Zatvorenici su istakli da su sobe nedovoljno velike za sva lica koja u njima provode vreme, i pored toga što kapaciteti ovog zatvora nisu ispunjeni do kraja. Oni su naveli da je prostor zagušljiv, što se dodatno pojačava kada osuđenici puše. Takođe, jedan od problema je i to što su prostorije nedovoljne osvetljene. 
 
Monitoring tim Inicijative je posetio OZ Subotica u januaru ove godine, kada je u njemu boravilo 165 osoba, dok je kapacitet zatvora 250 osoba. U službi obezbeđenja je u tom trenutku bilo zaposleno 36 radnika, iako je sistematizacijom predviđeno 55 osoba. Nedostatak obezbeđenja je problem u većini srpskih zatvora, a on se ne rešava zbog zabrane zapošljavanja. 
 
"Pritužbe osuđenika odnosile su se i na nezadovoljavajuću hranu i medicinsku negu. Prema rečima osuđenih lica, ogromnu poteškoću predstavlja to što se mnogi lekovi nalaze na negativnoj listi, poput lekova za bol, za koje koje oni sami moraju da plate, a ne dozvoljava im se da im neko drugi od osuđenika, ko taj lek ima, posudi", navodi se u izveštaju.
 
Problem nedostatka lekova je navela i medicinska tehničarka u zatvoru, koja je istakla da su najpotrebniji analgetici, a da upravo oni izostaju, zbog čega u svakodnevnom lečenju pacijenata nekada moraju da daju brufen sirup umesto adekvatnih lekova. Ipak, i pored nedostatka, povremeno se javljaju i zloupotrebe lekova radi razmene za cigarete i druga dobra. 
 
Nedostatak medicinske nege može biti problem s obzirom na to da među zatvorenicima ima dosta psihijatrijskih slučajeva, ali i dosta ljudi sa srčanim oboljenjima, o kojima se brine troje medicinskih radnika. 
 
Neki od osuđenika su naveli i da nemaju uvid u svoju medicinsku dokumentaciju koja se vodi u zatvori, što je demantovao Upravnik zatvora. Međutim, kada su želeli da provere navode zatvorenika, članovi Inicijativinog time nisu uspeli da dobiju spomenutu evidenciju, zato što u tom trenutku nije mogla biti pronađena.
 
Ceo izveštaj koji se bavi stanjem domaćih zatvora, ali i pravima osuđenika, možete pročitati OVDE.
  • Zivan

    01.07.2016 19:41
    Ima problema u svim zatvorima, ali, budimo realni, zdravstvena usluga je svima nezadovoljavajuća; svi plaćamo znatan broj lekova i sofisticiranijih pregleda. Zatvorenicima jeste tezze, ne zaradjuju, ali problem zdravstva bi trebalo ressavati u celini, ne fragmentarno, za pojedine grupe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".