Sve manji značaj rodne ravnopravnosti u Vojvodini

Rezultati istraživanja Pokrajinskog zaštitnika građana o primeni principa rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou u Vojvodini pokazuju da se ovoj zakonskoj obavezi pridaje sve manji značaj.
To pokazuje činjenica da je rodno osetljiv budžet usvojen u svega 13 odsto gradova i opština u Vojvodine. U 38 odsto njih nije usvojen, dok se 9 odsto opština priprema da ga usvoji. 
 
"Na to koliko je ovaj aspekt primene principa rodne ravnopravnosti i stvaranja jednakih mogućnosti za žene i muškarce zapostavljen na lokalnom nivou govori i podatak da na ovo pitanje nije odgovorilo čak 40 odsto opština i gradova obuhvaćenih istraživanjem", navodi se u saopštenju Pokrajinskog ombudsmana.
 
Upravo je i ignorisanje zahteva Pokrajinskog zaštitnika građana iskorišteno kao jedan od pokazatelja da se rodna ravnopravnost zanemaruje. Kako se navodi u izveštaju, 42 odsto jedinica lokalne samouprave nije ni dostavilo tražene podatke zaštitniku građana. U 52 odsto od ukupno 27 lokalnih samouprava koje su dostavile podatke, postoji osoba koja je zadužena i za oblast rodne ravnopravnosti. Međutim, u samo četiri lokalne samoupravo postoje zaposleni koji se bave isključivo ovom oblašću.
 
"Samo pet jedinica lokalne samoupravo je navelo da prilikom usvajanja planova i drugih akata, nakon prethodno sprovedene rodne analize, razmatra uticaj mera i aktivnosti na žene i muškarce. Poređenja radi, u istraživanju 2012. godine, 42 odsto lokalnih samouprava odgovorilo je da organi uprave tokom usvajanja razvojnih planova i drugih akata razmatraju uticaj mera i aktivnosti na ostvarivanje jednakih mogućnosti", stoji u saopštenju.
 
Takođe, među članovima gradskih i opštinskih veća pre poslednjih izbora bilo je gotovo četiri puta više muškaraca. Gradonačelnice ili predsednice opština imale su svege četiri lokalne samouprave, a samo dve žene su bile predsednice skupštine grada ili opštine.
 
Naime, prema Zakonu o ravnopravnosti polova, lokalne samouprave su u obavezi da obezbeđuju ravnopravnost polova i stvaraju jednake mogućnosti, što podrazumeva ravnopravno učešće žena i muškaraca u svim fazama planiranja, donošenja i sprovođenja odluka koje su od uticaja na njihov položaj.
  • Y

    16.07.2016 20:11
    pa naravno kad ljudi na funkcijama otvoreno insistiraju na zaposljavanju osoba muskog pola u svojim firmama. gledam u tebe, predsednice novosadske skupstine
  • Bugi Vugi

    15.07.2016 15:10
    Pa kad Vulin voli ravnopravnost samo na kolenima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina