Zrenjanin: Suzbijanje komaraca nema efekta

Tretmani protiv komaraca u Zrenjaninu ove godine nisu dali efekta, što je izazvalo nezadovoljstvo građana.
Prskalo se iz vazduha i zemlje, ali su komarci i dalje prisutni, naročito predveče, kada mnogi građani žele da borave napolju. Ove godine seoske mesne zajednice snabdevene su preparatom za tretiranje larvi komaraca u septičkim jamama i na mestima gde se u domaćinstvima zadržava voda.
 
Zbog otoka i alergijskih reakcija mnogi su morali da potraže pomoć lekara. Ovo najviše utiče na malu decu i starije osobe, čija je koža osetljivija. Za odbranu od komaraca se koriste razni preparati, a prema rečima Zrenjaninke Vesne Dimitrijević, među stanovništvom su sve popularnija domaća sredstva za zaštitu napravljena od prirodnih trava.
 
"Skuvam čaj od žalfije, dodam mu mešavinu hajdučke trave, nane i lavande. Kada se ohladi, dodam malo limuna i time premazujem kožu kada izlazim napolje. Efikasno je i jabukovo sirće, limun, kao i eterično ulje od eukaliptusa i lavande. Jeftinije je od kupovnih preparata i pomaže", kaže Dimitrijević.
 
Zbog čestih pritužbi građana, o ovom problemu su počele da se oglašavaju i političke partije. Tako je Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine svoju poslednju konferenciju za novinare posvetio komarcima, poručujući da su "dva osnovna posla gradske uprave u Zrenjaninu da zimi putevi budu čisti, a leti komarci suzbijeni".
 
"Žalosno je da nadležni ćute i ne preduzimaju ništa, a svi vide da je populacija komaraca ogromna. Ovde su građani postali taoci komaraca, ne mogu ujutru ni uveče da izađu iz kuća, kao da je Amazon u pitanju, a ne Banat", navode u ovoj stranci.
 
Populacija komaraca u Zrenjaninu je velika jer je okružen velikim vodenim površinama, rečnim tokovima, jezerima i močvarama, što zahteva skupe i obimne tretmane.
  • Zrenjaninka

    27.07.2016 17:45
    Da su komarce prskali vodom sa cesme, nikad vise u Beckereku komarca ne bi videli...
  • Milan

    27.07.2016 13:49
    Zanimljivo da SAMO u Zrenjaninu nema efekta!
    Zanimljivo da sve koji sede u foteljama nije video ni jedan fakultet.
    Zanimljivo da svi oni imaju fakultetske diplome ali ne i fakultetske anegdote, kolege, cimere...
    TUŽNO koliko mi to trpimo.
  • Zivan

    27.07.2016 10:48
    Ove u Becckereku komarci ce ih izujedati, kuvaju u vodi occajnog kvaliteta... Nastradace, a nijedna lokalna vlast nije uradila nissta ozbiljnije kako bi resila ove elemnetarne probleme...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".