Zrenjanin: Sud je vratio na posao, poslodavac joj uručio novi otkaz

Vanja Artamonov iz Zrenjanina krajem decembra prošle godine dobila je sudski spor protiv bivšeg poslodavca, kompanije Lisca d.o.o, kojom je naloženo da ona mora biti vraćena na posao u roku od osam dana. Kompanija je uložila prigovor, međutim, sud ga do današnjeg dana, nije čak ni razmotrio.

U prodavnici "Lisce" u Zrenjaninu, Vanja je bila poslovođa. Pre dve godine, dobila je otkaz zbog navodnog manjka pri popisu, zbog čega je tužila firmu. Otkaz joj je poništio zrenjaninski sud, kao i Apelacioni u Novom Sadu, da bi izvršnu presudu doneo Osnovni sud u Beogradu krajem prošle godine. Međutim ona do dana današnjeg nije vraćena na posao.

Prvenstveno, oni mene moraju da vrate na rad. Na sudu je da odluči kako, ali ja sam sve sporove do sada dobila. Sporno je sada što taj sud, Prvi osnovni sud u Beogradu, nije ispoštovao rok od pet radnih dana, a prošlo je više od sedam meseci i ništa se nije desilo”, priča Vanja.

Ispostavlja se da je poslodavac, nakon jedne od presuda, Vanji uručio još jedan otkaz, po drugom osnovu, za čije osporavanje sudski spor još uvek traje.

"Očigledno je da ne postoji ni pravni osnov ni način da Vanja Artamonov bude vraćena na rad kod poslodavca LISCA d.o.o. Beograd. Odnosno, takva mogućnost je nestala donošenjem presude Prvog osnovnog suda u Beogradu 12.04.2016. godine", stoji u rešenju u otkazu.

Ta prvostepena presuda doneta je četiri meseca nakon prvobitne, za koju njen advokat Zoran Popović kaže da je bila imperativna, i da je sud probio sve rokove za njeno izvršenje.

"Nepostupanje suda i nerešavanje po uloženom prigovoru do današnjeg dana, a nakon isteka zakonskog roka dovodi u sumnju postojanje pravne države i suđenja i odlučivanja suda po zakonu i u razumnom roku", kaže Popović.

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu za N1 potvrdili su da prigovor još uvek nije razmotren, ali ne i zašto taj posao sedam meseci po isteku roka nije gotov. Nikola Kovačević iz Saveza samostalnih sindikata Srbije kaže da su već čuli tu priču, i da 80 odsto radnih sporova završi tako, što je, navode, krivično delo.

To je stvar države i suda što ne rade svoj posao, za koji su plaćeni, i na kraju, zašto i postoje. Samim tim, nepostupanje po presudi je krivično delo i treba da se pokrene krivični postupak protiv onoga ko se oglušio na presudu”, kaže Kovačević.

Vanja za čekanje na izvršenje presude, koje bi joj omogućilo isplatu zaostalih zarada, vremena nema. Ona kao samohrana majka živi u iznajmljenom stanu, a socijalna pomoć koju dobija ne pokriva ni kiriju.

"Moji prijatelji meni pomažu, i mom detetu. Oni mi bukvalno plaćaju kiriju, pošto živim u kiriji s detetom. Oni mi pomažu što se tiče hrane. Jednostavno ne znam", kaže Vanja.

Za rešenje se, kaže, obraćala svima, od Ustavnog suda, pa sve do preporučenih pisama premijeru, koja su joj se sva vratila nepročitana.

  • Mrki

    31.08.2016 10:29
    Nema logike
    Samo poslodavac sužne svesti bi vratio na posao radnika koji ga je tužio.
    A samo radnik sužene svesti bi se upinjao da ga vrate na posao sa kojeg je dobio otkaz na osnovu "podmetanja".
    Razmislite malo o tome.
  • NS

    28.08.2016 21:23
    ...
    Nadam se da ce se ovo resiti nekako...
  • Anonimus

    28.08.2016 15:24
    @POSLODAVAC
    Zna se čime se sve bavite samo da bi došli do novca. Znate sve rupe u zakonu a i država vas štiti t.j. žmuri na jedno oko dok dajete otkaze i dobre radnike šaljete na siz pa ih posle zakonskog roka vraćate na posao uz subvencije države za novo zapošljavanje. Posle par godina ponovo drugi krug ali sad se otvara firma na ženino ime i tako u nedogled. U međuvremenu dobar radnik
    radi u istoj toj firmi na crno bez radnog staža. Tako da ništa nije rečeno i dobar radnik dobija otkaz a doći će dan kad će svako morati da priloži račun i plati ceh. Sve je zapisano arhiva je ogromna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".