Vrdnik: Radovi na obnovi i zaštiti Vrdničke kule

Radovi na obnovi i zaštiti Vrdničke kule na Fruškoj gori biće završeni do sredine septembra.

Obnova jedine branič-kule u Sremu počela je početkom avgusta, a obuhvata obziđivanje donjeg zida kule, ispunjavanje pukotina, kao i konzervaciju gornjeg prstena kule. Kako za 021.rs kaže Jelena Filipović iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture radovi se izvode kako bi se sprečilo dalje urušavanje i odranjavanje kule.

"Ona je u gornjem delu izložena atmosferskim uticajima i malo po malo se urušava. Faktički je stabilna i sigurno, ali je njeno lice zida propalo, posebno u donjoj zoni spoljašnje strane zida, gde će se radovi i izvoditi. Izgled kule se neće menjati i ostaće prakično istog izgleda, s tim što će biti uređenija", objašnjava Filipović.

Okopavanjima pre Drugog svetskog rata otkriveni su zidovi koji su opasivali podgrađe. Nakon toga, kula je pala u zaborav pa se o celom kompleksu i dalje zna veoma malo. Ipak, postoje planovi da se ove i naredne godine sprovedu nova istraživanja, nakon kojih bi se radilo na turističkoj promociji ovog kulturnog spomenika.

Pretpostavlja se da ju je izgradio rimski car Probus, dok se u istorijskim spisima prvi put pominje 1315. godine. Do dolaska Osmanlija je imala veliki značaj, jer se sa njene izvidnice video čitav Srem. Međutim, već u 16. veku, nakon prodora osmanske vojske, kula gubi značaj koji je imala. 

Od 1949. godine zaštićena je kao kulturno dobro od velikog značaja. 

  • ex chapman

    31.08.2016 10:51
    prviatnik
    a što lepo rekunstrukciju ne bi platio vlasnik onog "resorta" pored kule? ionako se to radi zbog njega i po njegovom nalogu. mislim rekonstrukcija se radi baš nekako u vreme kad je on završio svoje "etno-selo"?! jeste dobro i korisno da se kula restaurira i sačuva kao istorijska vrednost. ali nije dobro da se pretvori u cirkusku atrakciju - što će biti sigurno. stalno slušam od poznanika iz inostranstva kako su oduševljeni ovim ili onim kod nas, kako imamo puno neiskorišćenog potencijala. a ja im kažem - imamo potencijala baš zato što ga nismo iskoristili, mi čim krenemo nešto da iskorišćavamo, mi ga i upropastimo! čitam jutros o direktorici muzeja koja je u muzeju pravila sinu svadbu! tome će verovatno služiti i restaurirana vrdnička kula! mogu tamo da organizuju i exit i da naprave dino park.
  • ĐURA

    30.08.2016 18:03
    CRNO SELO
    Tu nema ni E od etno a ni S od sela. Mali hotel,5-6 bungalova i jedan restoran sa terasom.
    A svi oblekti pokriveni crnim matrijalom.Lep brdski smeštaj sa pogledom ka beogradu.
    Ja tu nisam video ništa tipčno Sremsko.Sem tipičnu političku,tajkunsku muljažu.
  • srdjan

    29.08.2016 21:36
    @da da

    Omrsiće se "ljubitelj" prirode i vlasnik etno sela gosn Cicmil....Eno ga poseče svu šumu, izmeni lice zemlje i nikom ništa.... Nek R021 ode malo i obiđe okolinu pa nek kaže nešto (ako sme). Za početak, napravio je autoput kroz šumu, da bi razmeženi bgd i ostali fini svet došao u svojim limuzinama da se ne klackaju mnogo... Tuga šta nam rade od Fruške Gore oni koji su navikli na kamen. A za obnovu, konačno, kasnite, ali uradte to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.