Zrenjanin: Tri notara i čak 11 izvršitelja

Zrenjanin, odnosno Srednjebanatski upravni okrug, ima tri notara i 11 privatnih izvršitelja.

Uz sudove, Osnovni, Okružni i Privredni, te stotinak advokata, moglo bi se reći da su svi elementi za funkcionisanje pravnog sistema tu.

Međutim, da li se građani osećaju zaštićeniji ili ne, to se verovatno razlikuje od toga šta ko očekuje. Institucija privatnih izvršitelja postoji skoro tri godine, a i građani i pravna lica shvatili su težim putem da se sa njima nije šaliti, i da je vreme neplaćanja dugova, pre svega, prema komunalnim preduzećima prošlost.

Ni preduzeća, dužnici, nisu ostala pošteđena. Svake nedelje bar jedan izvršitelj ima zakazano ročište na kom se prodaje imovina preduzeća koja nisu redovno izmirivala svoje obaveze.

- Mislim da je institucija privatnih izvršitelja opravdala svoje postojanje. Tri godine je dovoljno vremena da se da ovakva ocena. Ni za građane, a ni za pravna lica nije prijatno kad im izvršitelji zakucaju na vrata, ali se polako svi navikavamo da se dugovi moraju platiti. U svom radu nisam doživela velike neprijatnosti. Dužnici se, naravno, pravdaju, pokušavaju na sve načine da nas izbegnu, ali, na kraju, shvate da je jedino rešenje da se dug plati - priča Jasmina Trbović Stanković, jedna od prvih izvršiteljki u Zrenjaninu.

Od komunalnih preduzeća prvo se za pomoć izvršiteljima obratilo JKP "Gradska toplana", a usluge je koristila i Direkcija za izgradnju i uređenje grada kako bi naplatila komunalne troškove kao što su voda i iznošenje smeća. "Čistoća i zelenilo" pre izvesnog vremena uputilo je opomene za neplaćanje grobnog mesta, ali se za te dugove izvršitelji nisu angažovali.

Na oglasnim tablama izvršitelja su i mala preduzeća i preduzetnici, ali i takozvane "stalne mušterije". Prodaje se imovina "Vojvodinaputa", "Radijatora", "Agroživa",... U Zrenjaninu je pažnju javnosti privukao oglas kojim se na javnu prodaju nude farmerice šivene u pre nekoliko godina otvorenoj fabrici džinsa "Cico kolekšn" . Na prodaju je ponuđeno više od hiljadu komada, procenjenih na 1.500 dinara po komadu. Kako je u pitanju prva prodaja, farmerice domaće proizvodnje prodavaće se za 60 odsto vrednosti.

Takođe, do svojih para putem privatnog izvršitelja morala je da dođe i zrenjaninska agencija za obezbeđenje "Polar sekjuriti". Radnici agencije godinama su bili obezbeđenje u zrenjaninskom "Radijatoru", dug je dostigao milionske iznose, pa se sada za dug prodaju šahtovi i staro gvožđe.

Institucija notara nešto je mlađa od izvršitelja. Ono što se zna jeste da su pretrpani poslom. Zašto ih nema više u regionu koji ima oko 200.000 stanovnika, teško je reći. Kako će ova tri notara dočekati najavljene izmene po kojima bi i ostavinski predmeti prešli u njihovu nadležnost, sada je teško reći.

U zrenjaninskom Osnovnom sudu kažu da od kada postoje notari, overa ima manje.

- Mi poštujemo ono što zakonodavac propiše. Ako ostavine pređu u nadležnost notara, sigurno je da će građani koristiti i tu mogućnost. Nisam siguran da će notari moći, pogotovu u manjim sredinama, da preuzmu ovu dosta komplikovanu problematiku, ali videćemo - kaže zamenik predsednika Osnovnog suda u Zrenjaninu Zoltan Nađivan.

Od kada je u sistem uvedena institucija notara, kažu u sudu, primećuju da im se broj overa smanjuje. Nezvanično se može čuti da se notari po manjim gradovima ne raduju mogućnosti da dobiju i poslove ostavina. Nema ih dovoljno, a nisu ni kadrovski spremni za ovaj zalogaj. U većim gradovima, pak, gde notara ima daleko više i gde bi sve deo kolača, vrše pritisak da se i ovi poslovi što pre prebace u nadležnost beležnika.

  • REŠEN PROBLEM

    30.09.2016 10:59
    IZABERITE JOŠ NOTARA
    Sve radi zaštite interesa gradjana treba izabrati još notara u svim mestima Srbije kako se predmeti ne bi nagomilavali.
    Ako u Srbiji opstaje 9.000 advokata može i 9.000 notara.Birajmo nove notare.Ima nezaposlenih lica sa položenim ispitima za notare.Svako selo treba da ima svog notara da bi overavanje dokumenata išlo brže.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.