Subotica: "Kulturni razvoj zakočen godinama"

Direktor Gradske biblioteke u Subotici Dragan Rokvić izjavio je da je regionalni kulturni razvoj u tom gradu zakočen već godinama, a da se međunarodna razmena obavlja po principu "ko šta dohvati", čime se srozavaju kulturni standardi u gradu.
On je za portal "Magločistač" rekao da mnogi kulturni poslenici subotičku kulturu doživljavaju kao "nepresušan izvor sa kojeg mogu nesmetano da plasiraju političke teme i stavove zarad svoje promocije". 
 
"Doživeo sam četiri smene vlasti i video nedoslednosti i nezapamćene improvizacije koje potkrepljuju tezu da ne postoje ozbiljni planovi na dugoročnom nivou. Nedostaje i specifična osposobljenost za upravljanje ustanovama kulture na svim nivoima vlasti", rekao je Rokvić. 
 
On je naveo da je u Subotici poslednjih godina mnogo kulturnog nasleđa porušeno, devastirano i nepovratno izgubljeno, a da se "identitet jednog naroda ne može sačuvati bez dobro određenog, definisanog i očuvanog kulturnog nasleđa". 
 
Kako je objasnio, potrebno je zakonski odrediti prioritete i ciljeve razvoja, tako da država zadrži prvenstvo u određivanju neotuđivih kulturnih dobara, ali bi se i na regionalnim nivoima donosile strategije.
  • marko

    04.01.2017 13:33
    SU-NS
    Koja crna kultura kada su vam brdjani na vlasti !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.