Imovina "Luksola" po sedmi put na prodaju

Stečajni upravnik hemijske industrije "Luksol" Milan Nićetin za 20. februar oglasio je prodaju imovine ovog preduzeća, koje je u stečaj otišlo 2011, a godinu dana kasnije bankrotiralo i od tada bezuspešno traži novog gazdu.
Kako pišu "Novosti", ostaje da se vidi da li će se iz sedmog pokušaja pronaći kupac za propalu zrenjaninsku hemijsku i kozmetičku firmu, koja je u nekadašnjoj Jugoslaviji bila među vodećim u svojoj branši i istinski brend. Tranzicija i nesposoban menadžment došli su glave "Luksolu", gde je proizvodnja sapuna i šampona prekinuta 2010, posle tradicije duge 128 godina.
 
Po otvaranju stečaja ispostavilo se da dug prema poveriocima iznosi 327 miliona dinara. Najveći su Razvojna banka Vojvodine i fabrika lekova "Jugoremedija", koji potražuju skoro polovinu ove sume. Nada da će se naplatiti postojala je kratko vreme, godinu-dve po bankrotu dok je važila procenjena vrednost imovine "Luksola" od 343 miliona.
 
Kako se kupci nisu javljali, vrednost imovine stavljene "na doboš" smanjivala se, da bi se početkom 2016. zaustavila na 166,6 miliona. Nada da će "Luksol" biti prodat pojavila se kada je prošle jeseni stigla ponuda jedne češke firme od 50 miliona. Ali stečajni upravnik nije mogao da se izjasni, s obzirom na to da je niža od polovine procenjene vrednosti. Odbor poverilaca potom je odugovlačio sa odgovorom i na kraju rekao "ne". 
 
Češka kompanija "Vimislicki liftovi", zaintersovana za kupovinu "Luksola", po rečima Miroslava Vereša, direktora predstavništva firme za Srbiju, nameravala je da u pogonima nekadašnje hemijske industrije počne proizvodnju liftova. Bila je spremna da uloži i u deo hemijskog programa "Luksola", koji je još prepoznatljiv kod kupaca. Trebalo je da bude angažovano 100 radnika, ali svi planovi ostali su na dugom štapu.
 
"Ako se ne ubrza procedura prodaje "Luksola" i ne otklone barijere, investitor iz Češke izgubiće strpljenje za ovo braunfild ulaganje u Zrenjaninu", poručio je Vereš, ali odbor poverilaca je poslao jasnu poruku objavljujući novi oglas za prodaju.
 
I vodeći poverioci, "Jugoremedija" i RBV, koji odlučuju o sudbini imovine "Luksola", takođe su bankrotirali. Otuda i dilema da li će požuriti sa rasprodajom imovine, ili će nastojati da efikasno unovče "Luksol" i naplate što više svog potraživanja.
  • dobrotvorka

    14.01.2017 23:48
    LAKO JE
    Raskućiti kuću, treba je znati skućiti. Da su se predhodna i ova vlast potrudile-mnoge firme bi i danas radile ali... UVEK IM JE BILO MALO I UVEK SU HTELI I HOĆE VIŠE ZA SEBE! Nas se sete samo pred izbore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina