Sombor: Grad investira u infrastrukturu

Somborci, ali i meštani sela, tokom ove godine bi mogli da budu svedoci značajnih investicija u komunalnoj izgradnji i održavanju objekata, naravno ukoliko sve bude teklo onako kako je lokalna samouprava isplanirala.

Soinfo.org piše da je u okviru Industrijske zone predviđeno rušenje stare energane i izrada projekta predviđenih saobraćajnica i njihova izgradnja, kao i "kabliranje" visokonaponskog električnog voda koji prolazi preko dela Industrijske zone.

Kada je reč o vodosnabdevanju građana, planirana je izgradnja osnovnih objekata za snabdevanje vodom i dovodnika vode na deonici Lugovo - Stapar. U samom gradu predviđena je, između ostalog, rekonstrukcija atmosferske kanalizacije u Ulici Dr Ðorđa Lazića, te u delu Blagojevićeve i Gundulićeve ulice, izgradnja vodovoda u Ulici Jovana Cvijića, izgradnja kanalizacije otpadnih voda u Ulici Filipa Kljajića i izgradnja fekalne kanalizacije u delu Ulice Matije Gupca.

Očekuje se rekonstrukcija dela Grašalkovićeve palate, izgradnja parkinga u Ulici Prote Mateje Nenadovića na Novoj Selenči. Posle mnogo decenija biće uređeno dvorište, unutrašnja fasada i krov zgrade Županije, kao i atrijum Gradske kuće. Prema najavi Miroslava Kovačića, očekuje se i postavljanje turističke signalizacije, a izgradnjom kružnog toka na raskrsnici Ulice 21. oktobra, Beogradske ulice i Venca vojvode Stepe Stepanovića, trebalo bi da bude rešen i jedan značajan saobraćajni problem. Sombor bi trebalo da dobije i kružni tok na raskrsnici Vojvođanske, Skopljanske i Ulice Solunskih boraca, pa bi saobraćaj u okolini bolnice mogao da postane bezbedniji i brži.

- Značajna investicija će biti i rekonstrukcii javne rasvete na teritoriji grada Sombora, ali i priključenje na komunalnu infrastrukturu pre nekoliko godina izgrađene istočne tribine na Gradskom stadionu, jer je u trenutnom stanju neupotrebljiva - kazao je Miroslav Kovačić.

Ove godine bi trebalo konačno da počne i izgradnja tržnog centra Kapitol park, posle mnogobrojnih ranijih najava. Prodžeti treba da gradi novi pogon, a najavljena je i rekonstrukcija nekog postojećeg industrijskog objekta za kompaniju Priti grup iz Bangladeša.

Plan javnih nabavki Odeljenja za poljoprivredu i zaštitu životne sredine za ovu godinu vredan je 66.750.000 dinara. Za kupovinu protivgradnih raketa za potrebe grada Sombora predviđeno je dva miliona dinara. Javna nabavka za usluge poljočuvarske službe vredna je 20.833.333,34 dinara, a njihov zadatak je kontrola i zaštita poljoprivrednog zemljišta i useva na teritoriji katastarskih parcela katastarskih opština Grada Sombora. Za kontrolu plodnosti poljoprivrednog zemljišta namenjeno je tri miliona dinara, a u vrednosti od takođe tri milona dinara biće kontrolisan i lako pristupačni azot u zemljištu. Za usluge premera atarskih puteva i poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini predviđeno je nešto manje od 4,2 miliona dinara, isto kao i za izradu projekata sanacije i pojačanog održavanja objekata na teritoriji Grada Sombora.

Grad će finansirati i izgradnju otresišta na atarskim putevima u vrednosti od 3,33 miliona dinara. Važno je istaći da će za revitalizaciju postojećih vetrozaštitnih pojaseva biti potrošeno pet miliona dinara, kako bi se saobraćajnice sačuvale od nanosa koje donosi vetar, ali će time biti zaštićene oranice i usevi od erozije i pogubnog delovanja eventualnog olujnog vetra.

U planu javnih nabavki navedeni su i konkretni radovi na atarskim putevima. Izvesno je da će biti raspisana javna nabavka za sanaciju i pojačano održavanje atarskih puteva: Sretićev salaš – Stanišić (833.333,34 din); Šikara – Josićki put (3.750.000 din); Stapar – KO Sivac, prva faza (8.333.333,34 din) i Josićki put – stadion PIK (8.333.333,34 din).

Inače, kompletan plan javnih nabavki Gradske uprave Grada Sombora dostupan je i na zvaničnoj internet stranici grada (www.sombor.rs), u odeljku Info-pult – Javne nabavke.

  • petar

    22.02.2017 23:06
    a semafor na raskrsnici ulica josipa pancica i svetog save na filipa kljajica

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina