Odžaci: Stacionar posle dva meseca ponovo radi

Stacionar Doma zdravlja u Odžacima, koji je bio pod katancem dva meseca, nakon izveštaja republičke zdravstvene inspekcije, ponovo je otvoren.
Inspekcija je zapretila zatvaranjem stacionara u Odžacima i osam apoteka u ostalim naseljima u opštini, zbog čega je prethodni direktor Doma zdravlja dr Vladimir Košutić podneo ostavku, a na njegovo mesto postavljen je dr Steva Panić iz Bača. 
 
Kako pišu "Novosti", odžački stacionar jedan je od sedam, koje imaju domovi zdravlja u Srbiji. Ovo bolničko prihvatilište sa 25 kreveta dobilo je zabranu rada kada su njime rukovodili psihijatar i specijalista opšte medicine, sa obrazloženjem da nisu dovoljni za organizaciju rada ustanove takvog tipa.
 
"U stacionaru je radio i pneumoftiziolog, ali je on otišao u privatnike. Dom zdravlja nije mogao da zaposli novog plućnog lekara, jer doktor te specijalnosti može da bude primljen samo na 35.000 - 40.000 pacijenata, a odžačka opština ima oko 30.000 stanovnika. Pošto više nije mogao da opstane kao plućna bolnica, dispanzer je najnovijim rešenjem Ministarstva zdravlja pretvoren u stacionar opšteg tipa, za čiji je rad dovoljno da ima lekara internistu i određeni broj medicinskih sestara", objasnio je dr Panić.
 
Rad apoteka bio je doveden u pitanje u Karavukovu, Srpskom Miletiću, Ratkovu, Deronjama, Laliću, Bogojevu, Bačkom Brestovcu i Bačkom Gračacu, jer u njima ne rade diplomirani farmaceuti, nego tehničari. Ipak, zaključeno je da bi stanovnike ovih sela trebalo poštedeti maltretiranja da po lekove odlaze u Odžake, pa je za apoteke izdejstvovana dozvola za nastavak rada.
 
"Apoteke sada imaju problem jedino sa nedovoljnim snabdevanjem lekovima, koje dobavljači slabo isporučuju zbog velikih potraživanja, ali je lokalna uprava sklopila ugovore za reprogram dugova veledrogerijama i redovno ih izmiruje", zaključuje Panić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina