Srbobran: Preminuo najstariji Vojvođanin u 107. godini

Najstariji Vojvođanin Branko Kurjački iz Srbobrana preminuo je u 107. godini.
Ovaj Srbobranac rođen je 30. decembra 1910. godine još u Austrougarskoj. Branko je živeo na salašu kod Srbobrana, a iako se nije pomerao sa svog imanja, on je tokom života promenio 10 država. Iza sebe je ostavio sinove, unuke i praunučad, a preživeo je i dve godine u nemačkom logoru tokom Drugog svetskog rata.
 
Reporteri Blica su pre dve godine posetili deda Branka u njegovom skromnom domu, gde je živeo uz jednu peć, stolicu i krevet. Nikada u životu nije bio ozbiljnije bolestan, a prvi lek je popio kada je već prevalio pola veka.
 
Kako je tada rekao, voleo je da se provodi i da ostaje kasno u kafanama, ali kada svane, nije mogao da ima izgovor da ne ode na njivu. Mobilisan je 1940. i poslat u Šabac, gde je zarobljen i deportovan u nemački logor. Nakon dve godine pušten je kući, ali je ubrzo ponovo poslat u Mađarsku, u zarobljeništvo iz koga se vratio pred kraj rata.
 
Nadživeo je suprugu Angelinu, koja je bila mlađa od njega 17 godina, a umrla je pre sedam godina. 
  • Srbin

    05.03.2017 13:26
    Sta vam znaci to Vojvodjanin,posto geografskoj regiji Vojvodini pripada i Baranja i istorijski i svakako jel ste proveravali tamo da li ima ljudi koji su prevalili stotu?
  • Tea

    03.03.2017 22:20
    Bora Otic je u petkazanju napravio prelepu pricu o deda Branku.Jako zanimljiv covek pravi Vojvodjan.
  • Boro Čorbo

    03.03.2017 20:07
    Svaka čast!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".