Novi Bečej: Uličnim maršom obeležen Međunarodni dan borbe protiv rasizma

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma, aktivisti i članovi Udruženja Roma Novi Bečej organizovali su ulični marš u centru Novog Bečeja, uz transparente i natpise protiv rasizma, diskriminacije i nasilja nad ženama.
Ovakve aktivnosti Udruženja Roma Novi Bečej, kao i svake godine, imaju za cilj da podsete javnost i predstavnike relevantnih institucija na još uvek prisutni rasizam i diskriminaciju prema pripadnicima romske nacionalnosti.
 
"U toku je mesec ženskog romskog aktivizma koji počinje 8. marta Međunarodnim danom žena i traje do 8. aprila, kada se obeležava Svetski dan Roma. U okviru ovog meseca imamo razne aktivnosti, u vidu radionica, uličnih akcija, okupljanja i uličnih marševa. Jedan od uličnih marševa je i ovaj, povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma, koji smo organizovali u podne. Okupili smo oko četrdeset učesnika, prošetali smo kroz Novi Bečej sa porukama protiv rasizma, diskriminacije i nasilja, sa ciljem na ukazivanje na diskriminaciju i rasizam prema zajednici Roma", rekla je aktivistkinja Udruženja Roma Novi Bečej Vesna Ćerimović.
 
Predsednica Udruženja Roma Novi Bečej Danica Jovanović, 21. mart smatra izuzetno važnim danom za sve Romkinje i Rome.
 
"Ponosne smo što sada već tradicionalno obeležavamo ovaj dan. Možemo da vidimo da su sa nama mladi romske nacionalnosti i oni koji to nisu, dečaci i devojčice iz srednje škole, tu su naše drugarice iz Beograda, u znak solidarnosti. Zajedno šaljemo poruku da nećemo tolerisati rasizam, da tražimo da se zaustave diskriminacija i rasizam u institucijama, kao i da se ne koriste dvostruki aršini za ljude različite boje kože. Svi smo mi isti i ženska prava su ljudska prava, uopšte ljudska prava su prava svakog čoveka. Ovaj skup je zato veoma važan za naš rad i naš život", istakla je ona. 
  • Teofil

    23.03.2017 11:44
    Covek uci dok je ziv
    Ja sam mislio da su oni asimilovani kao Srbi, Madjari i td a ne da se smatraju pripadnicima druge rase.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".