Istraga zbog sumnjive smrti u Opštoj bolnici u Vrbasu

Ljiljana Janković iz Vrbasa prijavila je inspekcijama slučaj smrti svoje sestre Vere Šekarić u Opštoj bolnici u Vrbasu, za koju optužuje ovu zdravstvenu ustanovu.
Tročlana, interna komisija radila je na utvrđivanju činjenica i odgovornosti u ovom slučaju smrti 12. marta, kada je naizgled zdrava žena, nakon lekarskih intervencija, preminula od sepse. Sada se ovim slučajem bavi i zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja.
 
Jankovićeva kaže za 021 da je od dana kad je njenoj sestri pozlilo do njene smrti prošlo dve nedelje, tokom kojih lekari nisu uradili sve što su mogli i dozvolili su da žena umre. 
 
"Moja sestra je 2014. godine operisala kamen u žuči. Lekari su tvrdili da su sve izvadili, ali je ona povremeno osećala bolove. Dosta joj je ozbiljno pozlilo krajem februara i vodili smo je u hitnu pomoć, a potom i u Opštu bolnicu, gde je ležala na odeljenju za hirurgiju. Tvrdili su da je problem sa žučnim kanalima, ali nisu žurili da se izvrši intervencija - čak su nas poslali da u privatnoj ambulanti u Somboru radimo magnetnu rezonancu, jer u državnoj nema magneta! Pet dana smo čekali rezultate, a moja sestra je urlikala od bolova", priča Ljiljana za 021. 
 
Kako dodaje, prošlo je još pet užasnih dana dok Vera nije poslata na intervenciju i to u Novi Sad, u privatnu kliniku "Global Care", iako je tražila da se izda uput za državnu ustanovu poput instituta u Sremskoj Kamenici ili Kliničkog centra Vojvodine.
 
 
"Rečeno je da treba da se radi rutinski zahvat u vidu odstranjivanja kamena, pa mi nije jasno zašto insistiraju da idemo u privatnu ustanovu, o našem trošku. Lekari u ovoj klinici su ubrzo shvatili da tu nema ništa rutinsko, već da je moja sestra, iz nekog razloga, puna gnoja. Moja sestra je već u tim trenucima bila na izmaku života, imala je sepsu. Nekako su joj spasili život tog dana, ali su je potom poslali nazad u Vrbas, na moje razočaranje", navodi ova Vrbašanka.
 
Vera je prikačena na aparate, a 12. marta je preminula. Njena porodica sada traži da se ispita kako je moguće da ona nije dobila bolji tretman i zbog čega nije bila blagovremeno operisana.
 
"Lekari u Opštoj bolnici tvrdili su da je ona stabilno, čak i da je dovedena sa sepsom, nakon odstranjivanja ogromne količine gnoja koji se, eto, pojavio. Govorila sam im da će mi ubiti sestru, što mislim da su oni i znali i zato nisu želeli da nas šalju dalje od dve klinike. Sve se držalo u najvećoj mogućoj tišini, samo da neko ne čuje kako se neodgovorno radi. Ona bi možda bila živa da se nije toliko čekalo, da su nas poslali u drugu ustanovu umesto što je danima ležala. Ja sestru ne mogu da vratim, ali svi treba da čuju da se sumnjivi slučajevi dešavaju i da mi tražimo ko je odgovoran što je njen život pušten kao da je niko i ništa", priča Ljiljana Janković.
 
Na pitanje zbog čega nije tužila bolnicu, ona navodi da "protiv njih niko ne dobija spor".
 
U Opštoj bolnici Vrbas kažu za 021 da je unutrašnji nadzor završen, ali je zbog potpune transparentnosti i objektivnosti, menadžment bolnice tražio nadzor zdravstvene inspekcije na najvišem, republičkom nivou.
 
U privatnoj klinici "Global Care" još nisu 021 odgovorili u kakvom stanju je Vera Šekarić zatečena, kao i zbog čega ona nije upućena u drugu ustanovu, već vraćena u Vrbas.
  • @ @AVAV

    04.04.2017 10:38
    Sta bre pricas . Ljudi u ovoj drzavi GUBE ZIVOTE zbog greski lekara .
  • Ožalošćeni

    03.04.2017 21:59
    Istinit slučaj
    Da je meni neko pričao, da je moguće da malo bolesna osoba, od upale pluća, može da bude hladnokrvno i nekažnjeno ubijena od strane licencirane lekarke, sa dozvolom za ubistva na 7 godina od strane Lekarske Komore Srbije - ne bih verovao.
    Dođete u bolnicu, vrhunsku - zbog lečenja.
    Odlučite da je samovoljno napustite, zbog uvreda koje lekarka ispaljuje terminalnim bolesnicima koji leže od kancera, u Vašoj sobi.
    Jednostavno, ne možete više da gledate takvu nečovečnost.
    I šokirani ste, jer to vidite kod lekara.
    Dakle, napuštate bolnicu, ustanovu, svojom voljom.
    Obaveštena o tome, lekarka naređuje tehničarima, bolničarima da vas uhvate, vežu vam i ruke i noge za krevet, i saspe vam neviđenu dozu sredstva za smirenje - ne konsultujući ni istoriju bolesti niti stanje vašeg srca.
    Naravno, ne konsultujući kolege psihijatre ni bilo koga o dozvoli i uslovima.
    Ponovo napominjem da se radi o ustanovi za lečenje pluća, i da ste došli zbog upale pluća.
    Kao posledice datih lekova u venu, umirete, nikada više ne dolazite svesti.
    I sve je to prošlo mirno i nezapaženo u Srbiji. Klasično ubistvo.
    Od kada to lekari imaju pravo da hvataju bolesnike i vezuju ih za krevet, nasilno?
    Naročito jer se radi o sasvim normalnim i razumnim osobama.
    Kakve su to vrhunske ustanove kod nas? Dr. Mengelove ustanove?
    Kakvim to ljudima Lekarska Komora izdaje licencu? Jer, dotična lekarka je upravo poznata među pacijentima pod nazivom "Doktorka Mengele".
    Postoji razlog zašto nije podnesena optužba za ubistvo.
  • Z

    03.04.2017 19:13
    @@AVAV
    Malo da izvines za nase lekare. Izuzetno nas cene i postuju, a bogami i dobro placaju u celoj Evropi, pa i svetu, gde god smo otisli."

    Sta ja i moja bolesna majka imamo od tih lekara sto su otisli ? Nista . Zasto ih uopste spominjete ? Idite na neki lekarski forum pa ih tamo hvalite . Mene brinu ovi ovde i njih se bojim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina