Maloletnici koji su silovali devojčicu u Subotici čekaju vaspitne mere

Od trojice maloletnika koji su u Subotici zlostavljali i silovali devojčicu (12), najmlađi među njima A. B. (15) sasvim sigurno će izbeći zatvorsku kaznu jer mu po zakonu kao najstroža mera sleduje smeštaj u vaspitno-popravni dom.
Za I. H. (16) i P. S. (16), koji već spadaju u grupu starijih maloletnika, maloletnički zatvor je izvestan ako takvu meru budu predložili stručnjaci Centra za socijalni rad, a predlog prihvate sud i tužilaštvo.
 
Maloletnici koji su odranije poznati policiji i kojima je Viši sud 12. aprila odredio pritvor do 30 dana, prošle sedmice su napastvovali devojčicu u Apatniskoj ulici u Subotici. U krivičnom delu saučesnik je još jedan dečak (12), ali se on vodi kao neodgovorno lice. Naneli su joj povrede po celom telu, a zatim su je silovali uz pretnju da će je ubiti ako ih bude prijavila. Devojčica je sve ispričala ocu i u bolnici su je pregledali ginekolog, ortoped, psihijatar, specijalista opšte hirurgije, urađena joj je dijagnostika RTG i laboratorija. 
 
Iste večeri je ona puštena na kućno lečenje. Maloletnici su u međuvremenu već bili pod istragom zbog pljačke.
 
Stariji maloletnici, koji su napunili 16 i 17 godina, mogu biti drastičnije kažnjeni. Na maloletnički zatvor mogu se osuditi tinejdžeri koji su počinili krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora teža od pet godina. Maloletnički zatvor ne može biti kraći od šest meseci ni duži od pet godina.
 
"Centar za socijalni rad još nema zvaničan dopis u vezi sa ovim slučajem. Čekamo da nam Viši sud dostavi zahtev za utvrđivanje predloga vaspitnih mera. Na osnovu našeg predloga sud će doneti konačno rešenje", kaže Vesna Margaretić iz Centra za socijalni rad.
 
Ona je objasnila za Blic da će tim centra procenjivati ličnost maloletnika, njihovu zrelost, kao i prilike u kojima odrastaju i na osnovu toga daće predlog vaspitne mere, a one mogu biti ukor, sudska opomena, pojačan nadzor staratelja ili roditelja, posebne obaveze, zavodske mere, vaspitno-popravni dom i maloletnički zatvor.
 
Niko od Subotičana u Apatinskoj ulici nije video devojčicu, niti su građani čuli njeno zapomaganje, ali stanari kažu da su ti isti tinejdžeri često pravili incidente.
  • LJubica

    22.04.2017 06:38
    LOS ZAKON
    Kakav je to zakon? pa ti maloletnici su i najgori prestupnici. Zasto onda ne kaznjavate njihove roditelje ?
  • ideja

    21.04.2017 10:04
    Poslati kod gospdina Peranovića da ih doradi.
  • Kaligula

    21.04.2017 08:11
    Pomilovali su najgore krimose, oslobodili teske prestupnike, prepolovili im kazne. U Srbiji sto si ogavniji to bolje. Spalis coveka ili silujes nekog i super ti je. Kriminalna gamad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.