Subotica: Iz budžeta grada 25,6 miliona dinara za obnovu kupole Sinagoge

Grad Subotica finansiraće sa 25,6 miliona dinara obnovu centralne kupole Sinagoge.
Radove na obnovi glavne kupole i krova, dotrajale drvene konstrukcije, bakarnih delova i oluka izvodi konzorcijum Yumol, SMB-gradnja iz Subotice i SZR Limar iz Čoke, objavio je danas TV Panon.
 
Restauratori iz Mađarske rade na obnovi unutrašnjih zidova i postavljanju instalacija, a sredinom maja će mađarski stručnjaci za dekoraciju zidova početi radove na stilizovanim cvetnim motivima.
 
Sredinom maja počeće obnova i uređivanje dvorišta Sinagoge i postavljanje restaurirane ograde.
 
Restauracija košta dva miliona evra, a finansira je Vlada Mađarske, preko Mađarskog nacionalnog saveta.
 
Rok za završetak radova na obnovi unutrašnjosti subotičke Sinagoge je 31. decembar 2017. godine.
 
Sinagoga će biti na raspolaganju subotičkoj Jevrejskoj opštini koja će je koristiti za verske obrede i kao izložbeni i koncertni prostor.
 
Evropska nevladina organizacija "Europa nostra" uvrstila je Sinagogu u sedam najugroženijih jevrejskih sakralnih objekata na svetu.
 
Subotička Sinagoga, zaštićen spomenik kulture, uspomena je na subotičke Jevreje pogubljene u nacističkim logorima u Drugom svetskom ratu. Sagrađena je 1902. godine u stilu mađarske secesije, na osnovu projekta budimpeštanskih arhitekata Dežea Jakaba i Marcela Komora.
  • Zivan

    25.04.2017 09:50
    Krajem godine očekujemo da sinagoga u Subotici ponovo zablista u punom sjaju...
  • nss

    25.04.2017 08:20
    nss
    koliko su izdvojili ove godine za bolnice,vrtice i skole?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina