Ojadila biblioteku i Grad Pančevo, pa dobila duplo manju kaznu

Apelacioni sud u Beogradu prepolovio je kaznu računovođi pančevačke biblioteke Ivani Đurović i pravosnažno je osudio na pet godina zatvora jer je zloupotrebama prisvojila više od 20 miliona dinara te biblioteke.
Istom presudom sud joj je oduzeo pomenutu imovinsku korist od ukupno 20.6 miliona dinara, a oštećenu "Gradsku biblioteku Pančevo" uputio na parnični postupak radi ostvarenja imovinsko-pravnog zahteva.
 
Prvostepenom presudom Đurovićeva je bila osuđena na 10 godina zatvora zbog pronevere, ali je tu odluku Apelacioni sud preinačio i osudio je zbog krivičnog dela zloupotreba odgovornog lica sa duplom manjom kaznom.
 
Ona je osuđena jer je iskorišćavanjem ovlašćenja, prikazujući manji broj zaposlenih u biblioteci i prikazujući obavezu poreza na zarade u znatno nižem iznosu od stvarne, omogućavala da nezakonito stvorena razlika bude uplaćivana na njene račune.
 
Na taj način je iskorišćavanjem svog položaja nezakonito pribavila sebi protivpravnu imovinsku korist.
 
Prilikom odlučivanja o vrsti i visini krivične sankcije, Apelacioni sud je od olakšavajućih okolnosti cenio njen raniji život, kao i da je priznala izvršenje dela, dok je od otežavajućih okolnosti cenio da je dovela u pitanje funkcionisanje biblioteke i visinu pribavljene imovinske koristi.
 
Naime, novac kojim je trebalo da bude plaćen porez na zarade je ostao neplaćen, čime je dovedeno u pitanje funkcionisanje ustanove što je za posledicu imalo da Grad Pančevo iz budžeta izdvoji 27.000 dinara i plati poreski dug.
  • pastir

    29.04.2017 16:38
    ko priznaje
    dobije 5 godina umesto 10..... još se čeka apelacioni da nešto smandrllja pa će dobiti nanogicu.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".