Finansiranje koncerata iz gradske kase uvek bez prikazanog računa

Kada se nešto plaća iz tuđeg džepa, a budžet bilo da je on lokalni ili državni uvek je tuđi džep, onda je i ruka široka i za cenu i svrhu se ne pita mnogo.

Tako je već decenijama unazad postao manir da se zabave i veselja, sa popularnim estradnim imenima plaćaju iz zajedničke kase. I po pravilu, što je zvezda koja se dovodi popularnija u narodu to je i trošak veći, a svaki lokalni funkcioner baš voli da neka lokalna svetkovima ostane upamćena po tome što je veseli narod zabavljala neka zvezda koja ne silazi na naslovnica i iz TV emisija.

Poslednje veliko ime, na sreću ne estrade već kulture, koje je gostovalo u Somboru bio je Rade Šerbedžija. Bio je to njegov koncert u pozorištu, kao poklon grada Sombora svojim građanima.

Taj poklon podrazumevao je da su ulaznice za koncert besplatne. Kada i gde se mogu podići objavili su lokalni mediji.

Ali sreće da se dokopa besplatnih ulaznica imali su samo malobrojni Somborci. Možda njih stotinak, jer su besplatne karte već pre toga podeljene. Naravno odabranima. Kivni su bili oni istinski ljubitelji ovog velikog umetnika, ali jedino što su mogli bilo je da svoje nezadovoljstvo podele na društvenim mrežama.

Kao deo proslave Dana grada Somborci su na poklon dobili i koncert na trgu Željka Vasića i Nevernih beba. Koncert je bio na otvorenom prostoru, pa ovoga puta problema za besplatnim kartama nije bilo. Odnosno, koncert je bio zaista za sve građane pod uslovom da izvođači odgovaraju njihovom muzičkom ukusu.

Ipak, Somborci su podeljenih mišljenja kada je u pitanju finansiranje koncerata iz gradske kase.

"Organizovati koncert za narod je dobra ideja ako je to za narod, a ne kao što je bilo prilikom koncerta Radeta Šerbedžije koji je kao bio za narod, a ustvari su karte dobili samo odabrani".

Moramo biti svesni u kakvoj smo situaciji i skupim koncertima ne može se odvući pažnja građana od situacije u kojoj žive. Isto tako mislim da takvi koncerti ne treba da se plaćaju iz budžeta".

"Nakon takvih koncerta mi nikada ne saznamo koliko je to koštalo i kako je plaćeno i to je problem".

Tradicionalna manifestacija "Somborski kotlić" i proslava Nove godine takođe su programi sa besplanim koncertima na otvorenom. Ipak, od dovođenja zvučnih muzičkih imena već se davno odustalo. U poslednjih dvadesetak godina najpoznaiji izvođači čiji je koncert gradu Somboru poklonila lokalna vlast bila je grupa "Tito and tarantula".

- Nikada ne čujemo koliko je to plaćeno i ko je baš odabrao te izvođače. Da li je to polaćeno iz budžeta, da li tu učestvuju i javna preduzeća? Koliko košta i kako se plaća? Taj račun bi se trebao pokazati građanima - smatra Dragan Nikodijević, lokalni aktivista i predsednik Centra za društveni razvoj iz Kljajićeva.

No, bez obzira da li su u pitanju poznata imena sa javne scene ili oni manje popularni i poznati izvođači, pravilo je da javnost ostaje uskraćena od informacije koliko je sve to koštalo.

  • nsss

    22.05.2017 08:40
    nsss
    kako rece nas gradonacelnik....cecu su finansirale drustveno korisne grupe.....izjava stoleca
  • Varga

    19.05.2017 13:06
    Normalno kada svi kradu,a bajni premijer-predsednik to kao ne zna i ne vidi,svi su tome , GLUPI NARODE...
  • pera

    19.05.2017 12:56
    pa kome da se pravdaju, izabrasmo ih opet, a i pre su bili isti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina