Zrenjanin: Zamena 18.000 starih vodomera

Zamenom postojećih vodomera elektronskim, na daljinsko očitavanje, počelo je uvođenje takozvane pametne mreže vodomera u Zrenjaninu.
Kako pišu "Novosti", grad na Begeju će postati prvi u Srbiji dobiti najsavremeniji sistem očitavanja vodomera sa softverom i opremom za kontrolu. Portparol "Vodovoda i kanalizacije", Siniša Gajin, kaže da se sa uvođenjem ovog sistema isključuje mogućnost greške i prestaje potreba za angažovanjem čitača.
 
"Poduhvat je od izuzetnog značaja, od kojeg će i korisnici i preduzeće imati koristi. Neke od ključnih prednosti ovog sistema su daljinska, brza i precizno očitana stvarna stanja potrošnje. Isključena je mogućnost greške, prestaje potreba za angažovanjem čitača, a u svakom momentu poznata je stvarna potrošnja vode. Daljinsko praćenje stanja mreže omogućava i lakše detektovanje kvarova, smanjenje gubitka u mreži, broj reklamacija i žalbi", poručio je Gajin.
 
Vrednost ovog projekta u startu iznosi oko 100 miliona dinara. Međutim, uvođenje novog sisteme korisnike neće koštati ni dinar.  Sredstva za nabavku vodomera i opremanje centra za prikupljanje podataka, iz sopstvenih prihoda obezbedilo je JKP "Vodovod i kanalizacija", čiji će radnici obaviti i zamenu merača.
 
U akciju uvođenja "pametne mreže" vodomera, zrenjaninski komunalci krenuli su paralelno sa završetkom izgradnje fabrike vode. Prema najavama, ova značajna investicija proradiće za mesec-dva i posle 13-godišnje zabrane, omogućiti da žitelji najvećeg banatskog grada ponovo mogu vodu iz centralnog vodovoda da koriste za piće. Ipak, to će značiti i poskupljenje vode. 
  • alija

    03.07.2017 15:10
    joco jocizr@komen.com
    Moj savet je hidrofor ko moze da obezbedi ovi ce da gule narod ili postujem kupovnu vodu kao i do sada kad bi svi znali Koje cevi ima sto je u svetu zabranjeno a to su cevi visoko ubrojeni u kancerogne jedinice ASBEST cevi koji se u svetu zabranjuju a ovde koriste a niti spominju nego ocitavnje daljinsko da sto bolje gule narod SRAMOTA
  • đokica

    02.07.2017 15:26
    STARE CEVI i LOŠA VODA
    A, Nova Brojila za Preciznu Naplatu Poskupele NE PIJAĆE VODE!?
    Potpis: SNS
  • Ja

    02.07.2017 07:02
    To je najmanje sta mogu da urade za njih. I tako nemaju pitku vodu ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".