Nemačka daje 2.500 evra potomcima Nemaca nastradalih u logorima u Srbiji

Predsednik Nemačkog narodnog saveza iz Subotice Rudolf Vajs rekao je da je Nemačka izdvojila 50 miliona evra za potomke nastradalih pripadnika nemačke zajednice u logorima na teritoriji Srbije u periodu neposredno nakon Drugog svetskog rata.
On je kazao da će Nemačka isplatiti 2.500 evra po osobi na ime jednokratne odštete koju ta država isplaćuje potomcima nastradalih.
 
- Radi je o pripadnicima nemačke zajednice koji su stradali samo zbog svog porekla, a nisu učestvovali u ratu kao pripadnici vojnih ili drugih jedinica - rekao je Vajs.
 
On je najavio da će na jesen u Zrenjaninu biti osnovana podružnica saveza koja će okupljati pripadnike te nacionalne manjine, ali i sve građane koji imaju simpatija prema nemačkom jeziku i kulturi.
 
- U sedištu podružnice zaživeće i biblioteka sa odgovarajućom literaturom na nemačkom jeziku koja će moći besplatno da se iznajmljuje - rekao je Vajs.
 
Kako je rekao, podružnica će pomoći oko popunjavanja potrebnih formulara potomcima stradalih koji imaju pravo na naknadu po tom osnovu, budući da su formulari na nemačkom jeziku kao i oko njihovog slanja.
 
Prema podacima na osnovu poslednjeg popisa stanovništva iz 2011. godine, na teritoriji Zrenjanina živi 139 Nemaca koji su se tako izjasnili, ali se pretpostavlja da ih ima nekoliko stotina.
  • /

    10.07.2017 09:43
    /
    kod ovdasnjih je donedavno bila uzrecica: cuti, da te ne odvedu
  • V

    09.07.2017 12:22
    @goran ns
    vaše poznavanje istorije i konkretnih brojki proteranih (većinom nevinih Nemaca) u nekim delovima Evrope je toliko impresivno da čovek za malo da prihvati vašu neprihvatljivu ideju da je odmazda nad celim narodom nešto OK.
    Je li to OK ako je bila Čerčilova ideja? Je li to OK ako su to radili i Česi?
    Zaboravljate da su Nemci živeli i u još nekim delovima Evrope, a tamo nisu bili masovno proterivani, silovani, obespravljeni, zatvarani u logore, uključujući žene i decu.
    Zaboravljate i da su u početku rata, fašisti bili pobednici. Po čemu oni nisu smeli vršiti odmazdu a partizani jesu?
    Slažem se da je dalja rasprava sa vama besmislena, kao i sa vašim istomišljenikom, "komentatorom" G, ako niste zapravo ista osoba.
    Nema te istorije da mene ili bilo koga ko nema nacionalističke stavove ubedite da je odmazda prihvatljiva. Što je najgore, nekom dozvoljavate odmazdu a nekom ne.
  • goran ns

    09.07.2017 08:35
    V
    Poštovani gospodine V
    Po zadnjem komentaru vidi se i vaša meržnja prema srbima ali i neznanje (mislim da je namerno)
    Nakon II sv.rata, 8 ( osam miliona ) nemaca je deportovanu u nemačku iz Istočne Pruske,Pomernije,Šlezvika,,Sudeta i bivše Jugoslavije
    Najveći masakr se desio u blizini Praga gde su česi streljali 800 nemaca bez suđenja.
    Iseljavanja su bila sa 70 kila maximum prtljaga.U Istočnj Pruskoj situacija je bila još i gora (govorim o današnjoj Poljskoj)
    Pre deportavije nemaca ,1939 nemci su deportovali čehe iz Sudeta i Poljake iz Istočne Pruske.
    Deportavija nemaca bila je dogovor savezničkih snaga,Staljina,Trumana i Čerčila.
    Neću više komentarisati vaše uske komentare.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina