Subotica: Neophodan plan upravljanja Sinagogom

Velika donacija Vlade Mađarske omogućila je obnovu subotičke Sinagoge.

Restauracija će biti gotova do kraja ove godine. U okviru projekta Nasleđe pod lupom, kao poslednja u nizu aktivnosti, održan je seminar pod nazivom Upravljanje kulturnim nasleđem.

Cilj seminara bio je da se ukaže na činjenicu da se upravljanje spomenicima ne odnosi samo na proces restauracije, već i na ono što dolazi nakon nje, a tiče se toga da mora postojati jasna ideja o tome ko je upravljač, te da se moraju izdvajati dugoročna sredstva za održavanje spomenika kulture, kako ne bi proces restauracije morao da se ponavlja nakon nekoliko decenija.

Ova praksa zastupljena je trenutno kod nas, ali mora da se menja, poručuju stručnjaci.

Stručnjaci koji su učestvovali na seminaru, saglasni su u oceni da subotička Sinagoga ne treba da služi samo kao spomenik koji svedoči o secesijskoj arhitekturi, odnosno o nasleđu koje prepliće mađarsku secesiju i istoriju Jevreja, prenosi Yu.eko. Sinagoga predstavlja spomenik kulture koji nakon restauracije treba da ima svoju širu funkciju u gradu koji je multinacionalni i multireligiozni.

  • pera

    13.07.2017 09:32
    ..
    A KO je organizator tribine? Tj ko se sad kad je Madjarska obnovila sinagogu, nasao da razmislja o tome KO ce da upravlja njom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.