Vojvodina za godinu dana ostane bez jednog doma zdravlja

Ukupno 78 vojvođanskih lekara dobilo je sertifikate za rad u inostranstvu od početka ove godine, što znači da je za godinu i po cela Vojvodina, makar na papiru, ostala bez 230 lekara.
Kako za 021 kažu u Regionalnoj lekarskoj komori Vojvodine, velika je verovatnoća da su svi lekari koji su dobili "good standing" sertifikat pronašli posao u inostranstvu.
 
Trend odlaska lekara u inostranstvo nastavlja se kako među iskusnim, starijim lekarima, koji su shvatili da je rad u Srbiji nedostojan, tako i među najmlađim, tek svršenim medicinarima, koji se lako zapošljavaju i dobijaju specijalizacije u Nemačkoj.
 
Nemačka i skandinavske zemlje i dalje za naše lekare pružaju najveće mogućnosti zapošljavanja, ali se u poslednje vreme među tehničarima u zdravstvu pojavljuje trend odlaska na rad na kruzere. Kako za naš portal kaže sekretar Regionalne lekarske komore Vojvodine Relja Aleksić, kada je reč o Vojvodini, manji broj lekara nego ranije odlučuje se da napusti radno mesto, ali je odliv i dalje značajan.
 
"Ilustracije radi, ako do kraja godine izdamo sertifikata koliko u prvoj polovini, značiće da je sa teritorije Vojvodine otišlo 150 lekara, a to je broj lekara u Domu zdravlja Sremska Mitrovica. Praktično izgubili bismo jedan Dom zdravlja", objašnjava Aleksić za 021.
 
Ovom mogućem i očekivanom gubitku čitavog doma zdravlja u Vojvodini kumovalo je višedecenijsko pogrešno kadrovanje, niske plate u zdravstvu, sve lošiji uslovi za rad usled neulaganja u bolnice, kliničke centre i institute, njihovu opremu i uslove za boravak pacijenata. Tek sada se država setila da krene sa ubrzanim merama zapošljavanja lekara u Srbiji, pa je ministar zdravlja Zlatibor Lončar nedavno izjavio da će do kraja godine biti zaposleno 1.000 zdravstvenih radnika. 
 
"Svesni smo toga da ne možemo na tom planu da konkurišemo nekim drugim državama koje se spominju kao destinacije mladih lekara. Ni te bogatije zemlje ne bi imale upražnjena mesta da njihovi lekari ne odlaze u bogatije sredine, gde im se nude drugačiji uslovi", rekao je Lončar.
 
Pod drugačije, ministar je verovatno mislio na bolje uslove za rad. A uslovi za pacijente su, prema njegovom mišljenju, zadovoljavajući jer "zdravstveni sistem kakav postoji u Srbiji, gde je sve besplatno, ne postoji nigde u Evropi".
 
"Hajde da sačuvamo ovo što imamo, nemojte da bude kasno, pa da nam posle bude žao. Država se trudi i mnogo malo se izdvaja iz participacije i doprinosa, oko 200 evra po stanovniku na godišnjem nivou, a potroši se oko 1.000 evra. Dragi građani, samo da znate", komentarisao je Lončar na pitanje gde ode sedam milijardi dinara od participacije, koliko godišnje plaćaju građani Srbije.
 
Više o ovoj temi, kao i o protestima koje su medicinari organizovali, nezadovoljni položajem ove profesije u društvu i državnoj politici, čitajte u našem tekstu OVDE.
  • Mystic

    14.07.2017 19:27
    Raspitajte se i koliko je lekara na birou... C c c lecice nas uskoro programeri, izgleda :))
  • Dobila posao

    14.07.2017 13:13
    U Betaniji sam dobila posao bez ikakve veze pre 2,5 godine. Volontirala, trudila se i dočekala.
  • Иван Грозни

    13.07.2017 23:21
    Овде је неко прокоментарисао да и из европских земаља одлазе лекари па су онда те земље принуђене да их увозе. То је у потпуности тачно, али није мислим да није тачан други део коментара где се каже да ћемо онда и ми увозити "браон" лекаре зато што у многим земљама сањају да имају плату од 600 евра. Ако посматрамо Европу, од Србије имају мање плате само Украјина (земља која је већ неколико година у рату и која је остала без значајних делова територије), Молдавија (земља коју је и Бог заборавио), Албанија и БЈРМ, с тим што ове две земље немају баш много ниже плате од нас. Е сад, недавно су објављени подаци да према просечним зарадама заостајемо и за великим бројем афричких земаља. Лекари из Индије и земаља тзв. трећег света одлазе у Британију и друге европске земље. Услови који постоје у Србији нису ни за њих прихватљиви. Овде се не ради о несташици кромпира, па да једноставно решимо проблем увозом. Шта мислите, ко је луд да неколико година учи спрски, када за исто време може научити немачки или норвешки? Проблем је много дубљи и страшнији. Млади и стручни људи овде једноставно не виде перспективу и не желе да потроше цео свој живот верујући у лажна обећања разних демагога.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.