Gde ode sedam milijardi dinara od participacije

Građani Srbije za dodatne troškove participacije godišnje izdvoje više od sedam milijardi dinara.
Dok iz RFZO tvrde da je namena ovog novca strogo određena, iz Udruženja za prava pacijenata "Pravo na zdravlje" kažu da direktori zdravstvenih ustanova mogu da raspolažu novcem od participacija bez ozbiljnije kontrole.
 
Novac od naplaćene participacije, koji je utrošen na zdravstvenu zaštitu, zvanično kontroliše Republički fond. On se troši na pružanje zdravstvenih usluga, medicinsko-tehnička pomagala i lekove na recept.
 
"Novčana sredstva se troše na nabavljanje lekova, sanitetsi i medicinski potrošni materijal, ugradni materijal i ostale materijalne troškove", navode u RFZO. 
 
"Sumnju da postoji prostor za zloupotrebu novca od participacija izaziva činjenica da se novac koji Republički fond izdvaja za svaku zdravstvenu ustanovu umanjuje za iznos participacije koju je ta zdravstvena ustanova naplatila", kaže za "Novosti" Miroslav Petrović iz Udruženja "Pravo na zdravlje". Zbog toga nije jasno po kom sistemu se sredstva mogu kontrolisati. "Taj novac se stalno "obrće" i na kraju navodno odbija od budžeta. Dešava se da upravni odbor zdravstvene ustanove samostalno odredi visinu pojedinih participacija i te prihode često niko ne kontroliše. Direktori ustanova raspolažu ovim sredstvima bez nadzora", tvrdi Petrović.
 
M.S, stanovnica jednog mesta u Mačvanskom okrugu, tvrdi za "Novosti" da domovi zdravlja često naplaćuju dolazak lekara specijaliste iz susednog grada po ceni od 1.000 dinara po pacijentu. Ova usluga se donedavno nigde nije naplaćivala, a sada se za nju izdaje i fiskalni račun.
 
"Kada dolazi oftalmolog ili endokrinolog iz većeg grada, pacijenti plaćaju pregled i uz to dobiju fiskalni račun", kaže M.S. "Ljudi se nikome ne žale i plaćaju ovu uslugu, jer su srećni dok imaju nekoga da ih pregleda."
 
Iako u RFZO tvrde da su iznosi participacije utvrđeni i primenjuju se u svim zdravstvenim ustanovama na isti način, ostaje nejasno koji je pravni osnov da zdravstvena ustanova naplati pregled ako je uslugu pružio lekar specijalista angažovan iz druge zdravstvene ustanove.
 
"Ukoliko je pacijentu potreban pregled lekara specijaliste, a zdravstvena ustanova nema takvog lekara, izabrani lekar je dužan da izda lekarski uput za najbližu zdravstvenu ustanovu u kojoj može da mu se pruži potrebna zdravstvena usluga", kažu u RFZO za "Novosti".
 
Učešće od 50 dinara za pregled kod lekara opšte prakse, generalno, nije veliki trošak, ali za starije ljude koji često boluju od jedne ili više hroničnih bolesti plaćanje participacije za mnogobrojne lekove je, ipak, izdatak.
 
Olakšavajuća okolnost je da postoji mogućnost oslobađanja od ove vrste nameta. Da bi osiguranik ostvario pravo na oslobađanje od participacije za sebe i članove svoje porodice, potrebno je da svojoj filijali/ispostavi RFZO podnese zahtev na obrascu UP1 koji dobija u matičnoj filijali, kao i dokaze o visini primanja.
  • Alisa

    09.07.2017 21:05
    zdravstvo
    Postovani..Novac od participacije odlazi na koruptivne i megalomanske tendere i nabavke opreme kao i na palte direktora jer je poznato da direktori zdavstvenih ustanova imaju plate preko 500000 din..plus tenderi,plus fakultet,plus ovako donacije...Znaci participacije odlaze u privatne dzepove..ko ne veruje neka se malo vise raspita jer RFZO je zlatna koka svake vlasti..
  • Naravno

    09.07.2017 18:00
    Evo gde
    U Beograd na vodi. U Fontanu u Beogradu. U Jarbol u Beogradu.
    I u nečije džepove sa računom na Kipru.
    Dokle god na nekom sajtu ne prikažu podatke, imam pravo da ih smatram lopovima koji kradu javne novce.
  • Úf

    09.07.2017 17:18
    Ja kada zaboravim gde mi se nalazi kasika pitam Vucica. Pa taj covek sve zna. Pitajte njega dje su novci od participacije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija