LSV: Vojvodini da se i promenom Ustava garantuje puna autonomija

Danas i sutra su veliki i važni datumi u istoriji Vojvodine, poručuju u Ligi socijaldemokrata Vojvodine.
Dana 30. i 31. jula 1945. godine je Vojvodina voljom svih naroda u svom sastavu, stvorila autonomiju, a onda je kao autonomna pokrajina ušla u sastav Srbije.
 
Autonomija Vojvodine je, poručuju u LSV, ponikla na antifašizmu i modernom, nadnacionalnom konceptu, "koji je danas sve više izložen pokušajima revizije kako bi autonomija bila degradirana, a vremenom i ukinuta, te nestale i sve njene specifičnosti".
 
"Upravo da bi to sprečila, LSV je pre četiri godine insistirala i izborila se za to da u Deklaraciji o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine ostane rečenica: 'Autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana, jer je nastala i potvrđena voljom njenih naroda na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine u Novom Sadu 30–31. jula 1945. godine, kada su oni jedinstveno odlučili da se Vojvodina, kao Autonomna Pokrajina, priključi Srbiji'. Odluke te Skupštine zatim je potvrdilo i najviše zakonodavno i predstavničko telo Jugoslavije. Rečju, autonomija Vojvodine je pre 72 godine konstituisana tako da se ona ne može ukidati voljom republičke vlasti, jer je Vojvodina kao autonomija ušla u sastav Srbije", navode u LSV i dodaju da je u temelju vojvođanske autonomije i antifašizam.
 
"Upravo je na antifašističkim vrednostima izgrađena i moderna Evropa kojoj Srbija danas teži. Sve su to razlozi da se Vojvodini u predstojećoj promeni Ustava Republike Srbije vrati i garantuje puna autonomija kakvu je i imala kada je bila najrazvijeniji deo Srbije i jedan od najrazvijenijih delova nekadašnje Jugoslavije", zaključuju u Ligi socijaldemokrata Vojvodine.
  • G

    04.08.2017 14:36
    @V - "poštovani" šizofreničaru, ni stanovnike FNRH srpske nacionalnosti niko nije pitao da li žele da budu obrisani iz ustava što je bio nelegalan akt kao ni da li žele da budu etnički očišćeni i pobijeni, ni stanovnike FNR BiH da li žele da budu van SFRJ iako ni to nije bilo legalno niti je moglo da se uradi bez njihovog pristanka, ni Srbe na KiM da li ne žele da budu državljani sopstvene države, ni stanovnike Baranje da li žele da budu dodeljeni FNRH, ni stanovnike Bačke ili Banata da li žele da budu etnički očišćeni od Hortijevaca.
    Vi ste taj koji želi i stalno potencira ideju da se preispituju odluke predstavnika naroda iz 1918. nazivajući ih "sumnjivim", dok nemate ništa protiv da Srem ostane deo Vojvodine iako se samo dan pre toga "sumnjivo" prisajedinio tadašnjoj Kraljevini Srbiji a kasnije zajedno sa severnim delovima Mačve dodeljen Vojvodini. Koliko god vama oni bili "sumnjivi", vi "gospodine" danas niste čak ni to jer vas niko nije izabrao da predstavljate ikoga u Vojvodini. Upravo ste vi taj koji zastupa duple standarde i standarde koji važe samo onda kada to vama tako odgovara dok druge volite da optužujete za isto. Žalosno je ali ne i smešno da zaista verujete da bezočno laganje može da vam zameni argumente, pa volite ovako da podmećete floskule o mom "istomišljeniku", iako bi Šešelj mogao da bude jedino vaš istomišljenik obzirom na vaše ideje o proterivanju građana Vojvodine koju non stop svojatate kao svoju privatnu imovinu a na osnovu njihovog porekla.
  • Мунгос

    01.08.2017 17:58
    Овај Ненад Чанак и Вук Драшковић су у нечему слични као јаје јајету: Лагали на кило, а следбеници се лепили за њих као мува на лепак. Сада када су престали да лажу, изгубили су и следбенике. Грешка.
  • ?

    01.08.2017 12:48
    Konacno
    Slažem se sa Ligom,sve su upravu ,ali prvp mi Sremci da se izjasnimo hoćemo li ostati u takvoj Vojvodini.Ipak smo se mi prisajedinili,možda neko nešto nudi bolje.Danas je vreme trgovine,nemojte zameriti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.