Maloletnici iz Vojvodine najčešći počinioci krivičnih dela

Trećina krivičnih dela koji su počinili maloletnici u Srbiji tokom prošle godine dolazi sa teritorije Vojvodine, ukupno njih 1.312.
Kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, maloletnici od 14 do 18 godina u Vojvodini počinili su četiri ubistva, od toga su tri okarakterisana kao "teško ubistvo". 
 
Počinjeno je 798 krivičnih dela protiv imovine, što se u najvećem broju (525) odnosi na krađe i teške krađe. U 29 slučajeva maloletnici su uhvaćeni u korišćenju vozila koje nije njihovo. 
 
Ono što je veoma zabrinjavajuće, a što odudara od priče o Vojvodini kao multikulturalnoj i tolerantnoj sredini, jeste to što su se gotovo sva (13 od 14) krivična dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti počinili Vojvođani.
 
Da nasilje rađa nasilje i da postoji veliki problem sa nasiljem u porodici ne samo u Vojvodini, nego i u Srbiji, pokazalo se i prošle godine. U Vojvodini je zabeleženo 30 slučajeva nasilja u porodici koje su počinili maloletnici.
 
Prestupnicima u Vojvodini su izrečene 864 mere, uglavnom upozorenja i usmeravanja (619), kao i mere pojačanog nadzora (213). Njih 209 je, kako se to sve češće može pročitati u crnoj hronici, "od ranije bila poznata organima gonjenja".
 
Nekadašnji načelnik Policijske uprave u Novom Sadu Stevan Krstić, pre nekoliko godina je ukazao da se u svim gradovima u Srbiji beleži porast maloletničkog nasilja, a da taj problem policija sama ne može da reši. On je naveo da se policija bave posledicama, zbog čega je neophodna koordinacija institucija koje se bave maloletnicima. 
 
Posmatrano na nivou cele Srbije počinjena su 3.634 krivična dela, što je porast u odnosu na prethodne dve godine. Ipak, najalarmantniji podataka je da broj krivičnih dela protiv života i tela, u šta spadaju ubistva, telesne povrede, izlaganje opasnosti, tuče i slično, raste u poslednjih pet godina. U 2012. taj broj je iznosio 451 slučaj, da bi se pet godina kasnije popeo na 535.
 
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je početkom juna ove godine da je maloletnički kriminal u padu od 22 procenta. 
  • Stanko

    22.08.2017 06:27
    @
    Brdoljubi su krivi i sto je susha u Vojvodini. Samo to niko ne sme kazati. Kadgod je bilo kishe o Petrovdanu i oko Sv. Ilije pa je bilo u Ambarma svega na pretek. Bilo je i djubra mlogo.
  • Marko

    21.08.2017 17:24
    Neki novi klinci
    Narod u očaju, prazni novčanici i stomaci. Poruke i uzori stižu iz samog vrha vlasti. Gomila bitangi se svakodnevno izvlači od odgovornosti i zatvora a mi se pitamo zašto su nam klinci takvi. Vide, osete i uče da je kriminal u Srbiji samo još jedna grana privrede. Trebalo bi uvesti ministarstvo
  • Toma

    18.08.2017 23:58
    Čistosadjanjinj
    Znam da ima prodoslica cija su deca sada krimosi i debili ali na svakog pridoslicu znam bar 15 domacih koji su isti ili 8x gori

    A secam se ns kada je jos valjao.
    Uvek je bilo kriminala ali je to nekako bilo drugacije i manje cini mi se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".