Pančevo film festival od 6. do 10. septembra

Pančevo film festival (PAFF) biće četvrti put održan od 6. do 10. septembra na više lokacija u Pančevu, a direktor i selektor Ognjen Glavonić ističe da je zamišljen kao šestodnevni kurs filma za školarce i studente.
Pančevo film festival od 6. do 10. septembra
Foto: Pixabay
"Od početka nam je želja bila da ponudimo mladima priliku da vide drugačiju vrstu filmskog rukopisa, da razgovaraju sa autorima i nauče nešto novo o savremenoj kinematografiji", rekao je Glavonić. On je najavio da će kroz sedam celina predstaviti presek prošlogodišnje i ovogodišnje produkcije, naslove koji su im privukli pažnju, od kojih će većina prvi put biti prikazana u Srbiji.
 
U okviru selekcije "Svetionici" za nagradu "Svetionik" takmičiće se osam dugometražnih filmova, dok je takmičarski program "Rani radovi" sastavljen od 20 kratkih filmova mladih autora, a o najboljim ostvarenjima u toj selekciji odlučivaće žiri sastavljen od 16 srednjoškolaca - filmofila pod mentorstvom hrvatske rediteljke Hane Jušić, čije ostvarenje "Ne gledaj mi u pijat" otvara PAFF.
 
Revijalna selekcija "Svetla budućnost", u okviru koje se organizuje retrospektiva autora koji još uvek nije snimio dugometražni film, predstaviće mladog izraelskog umetnika Mikija Polonskog, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade PAFF-a za najbolji kratki film.
 
Filmski kritičar Nil Jang prikazaće 17 filmova iz Kvebeka u okviru programa "Shimmering Beasts: A Sideways Survey of Current Quebec Cinema". Selekcija "Pafforama", namenjena najširoj publici, ponudiće pet ostvarenja, dok će u okviru najposećenijeg programa "Ponoćna jeza" biti prikazana četiri horor filma.
 
Novina ovogodišnjeg festivala je retrospektiva jednog autora, ovoga puta to će biti austrijski dokumentarista Nikolas Gejrhalter, koji će održati i master klas u novom prostoru PAFF-a - Svetosavskom domu. Master klas će održati i portugalska rediteljka Salome Lamaš, prošlogodišnja dobitnica nagrade "Svetionik" za film "Eldorado XXI".
 
Festival će zatvoriti "Rekvijem za gospođu J" Bojana Vuletića, a program će obuhvatiti i izložbu stripova produkcije "Fijuk", koncerte, promocije knjiga.
 
Umetnički direktor i selektor Stefan Ivančić istakao je da su uspeli, uprkos tome što je organizovanje festivala svake godine pod znakom pitanja, da uspostave kontinuitet, da se autori vraćaju u Pančevo sa svojim novim filmovima i da je PAFF prepoznat u inostranstvu možda i više nego u Srbiji.
 
"Ljudi pričaju o festivalu, žele da dođu i prikažu svoje filmove, čini se da je PAFF priznatiji van Srbije nego u zemlji, gde je to festival koji prikazuje čudne filmove i ne dešava se u Beogradu", primetio je Ivančić. Sale su svake godine pune, za neke filmove organizuju se duple projekcije, ističu inicijatori i dodaju da je festival probudio veće interesovanje kod mladih za filmove i umetnost uopšte, pa svake godine četvoro-petoro Pančevaca upiše Fakultet dramskih umetnosti.
 
I ove godine ulaz na sve programe je besplatan i biće organizovan besplatan noćni prevoz od Pančeva do Beograda.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.