Izraelci grade vetropark u Kovačici

Jedan od najvećih vetroparkova u Srbiji, sa 38 turbina, instaliranog proizvodnog kapaciteta 104,5 megavati, biće izgrađen u Kovačici.
Izraelci grade vetropark u Kovačici
Foto: Pixabay
Ceo projekat će koštati 189 miliona evra. Vlasnik projekta je "Enlight Renewable Energies", izraelska kompanija koja se bavi izgradnjom postrojenja za obnovljivu energiju.
 
Vetropark u Kovačici će smanjiti godišnju emisiju ugljen-dioksida u Srbiji za oko 247.000 tona i doprineti ambicioznom cilju Srbije da podigne udeo potrošnje energije iz obnovljivih izvora na 27 procenata u 2020. godini, navedeno je u saopštenju Erste banke koja učestvuje u finansiranju projekta.
 
Generalni direktor "Enlight Renewable Energies" Gilad Javec rekao je da će Vetropark u Kovačici obezbediti ekološku održivost proizvodnjom čiste električne energije bez emisija za više od 65.000 domaćinstava u Srbiji, otvoriti nova radna mesta i doprineti rastu ekonomije Srbije.
 
Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke Srbija, izjavio je da će Kovačica biti jedan od najvećih vetroparkova u Srbiji i drugi vetropark koji ta banka finansira u zemlji. 
 
Snabdevanje električnom energijom u Srbiji uglavnom potiče iz velikih starih hidroelektrana i termoelektrana na lignit i Vlada je definisala jasne ciljeve u oblasti energetike sa namerom da izađe u susret sve većoj potražnji za električnom energijom na održiv, pouzdan i ekonomičan način, istaknuto je u saopštenju.
  • perica

    28.09.2017 15:51
    uradi sam
    A zašto mi sami ne umemo da izgradimo to čudo? U Kuli je Kole izračunao da je u plusu za koju godinu i ima niz povlastica pride pa je uložio 10ak miliona. Sad narod MORA da preuzme tu zelenu ali SKUPLJU struju i svima kao super. Sto EPS ne izgradi po jednu tu vetrenjaču godišnje? Zašto to ne radimo već 20 godina? Ako bi EPS držao te vetroparkove onda ne bi morala biti skuplja struja ili ako bi i bila išlo bi Srbiji u džep. Ovako smo bukvalno tu samo da dodju moćnici i da iskoriste šta može, okrenu, prevare, uzmu profit i nestanu.
  • Sancho

    27.09.2017 13:07
    Pansa
    Neće valda neki DonKihot zasmetati?
  • Deep Liman

    27.09.2017 00:41
    @AGP
    Ovo će biti treći. Kod Kule ima 3 turbine i kod Vršca 1.
    Šta reći, piš živi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.