Najveći deo budžeta Pokrajine odlazi na vraćanje kredita

Pokrajinska vlast je ove godine najviše para iz budžeta potrošila na otplatu kredita i subvencionisanje preduzeća, a najviše se uštedelo u izdacima za privatna preduzeća, dotacije, nabavku mašine i opreme i otplatu domaćih kamata.
Najveći deo budžeta Pokrajine odlazi na vraćanje kredita
Foto: 021.rs
Izveštaj o izvršenju pokrajinske skupštine odluke o budžetu APV za prvih šest meseci pokazuje da je od početka godine ostvareno 36,5 milijardi dinara ili oko 57 odsto ukupnog obima budžeta, koji je planiran u iznosu od 63,6 milijardi dinara. Od pomenutih 36,5 milijardi dinara, 30,7 milijardi predstavljaju tekuća sredstva, a 5,7 milijardi su preneta sredstva.
 
Ukupni prihodi i izdaci budžeta od januara do juna bili su 27,1 milijardi dinara ili 42,7 odsto u odnosu na planove, dok su ukupni rashodi smanjeni za 1,3 milijardi dinara u odnosu na sredinu prošle godine. Tekući rashodi su za celu godinu planirani u iznosu od 59,8 milijardi dinara, a do kraja juna je izvršeno 24,4 milijardi tj. nešto više od 40 odsto. Ovaj novac otišao je na plate, otplate kamata, subvencije, donacije, dotacije, transfere i drugo.
 
Pokrajina je na dan 30. jun bila zadužena ukupno 7,2 milijardi dinara, sa nedospelim dugovanjima, koje planira da isplati bankama u glavnicama i kamatama do 2023. godine. 
 
Ovi i ostali podaci iz polugodišnjeg izvršenja budžeta naći će se sutra pred poslanicima Skupštine Vojvodine na razmatranju. Kako je 021 već pisao, Skupština Vojvodine nedavno je usvojila i rebalans budžeta, ali se on odnosi na period od 1. jula 2017. godine i ne utiče na budžetske pokazatelje za prvu polovinu godine. Detaljnije o ovom rebalansu čitajte OVDE.
 
Na dnevnom redu sutrašnje, 15. sednice Skupštine Vojvodine nalazi se šest tačaka. Osim polugodišnjeg budžeta, poslanici će raspravljati i o izmeni pokrajinske odluke o dodeli godišnjeg priznanja u sportu, izmeni odluke o osnivanju Kancelarije za onkluziju Roma, predlozima zakljčaka koje je podnela LSV, kao i o godišnjim izveštajima o radu "Voda Vojvodine" i "Vojvodinašuma" za 2016. godinu.
 
Sednica počinje u 10 časova.
  • limanac

    12.10.2017 13:29
    @Fakju

    Smrdojvodinu ionako treba ukinuti.

    Koja je svrha Smrdojvodine?
    Da gomila neradnika i dalje ima "posao" u zgradi banovine?
  • dzo

    12.10.2017 08:27
    A vi krmci imate para koliko hocete,a radnic u upravi jedva minimalac da dobiju.J..o vas vas naucio da toliko kradete....
  • da

    12.10.2017 08:14
    da
    pohapsiti i proterati sve od opstinskog do republickog nivoa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".