Više od 200 udruženja seoskih žena Vojvodine predstavilo svoje stvaralaštvo

U centru Bačke Palanke u subotu je održan deveti Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini.
Više od 200 udruženja seoskih žena Vojvodine predstavilo svoje stvaralaštvo
Foto: 021.rs

Manifestacija promoviše ženski seoski aktivizam na lokalnom nivou i potencijalni doprinos seoskih žena lokalnim zajednicama i razvoju, u nameri da poveća vidljivost ove društvene grupe i njihove mnogobrojne doprinose očuvanju kulture i života seoskih zajednica Vojvodine.

Na izložbi se kroz tri tematske celine - tkanje i vez, rukotovorine i starinski i tradicionalni kolači predstavlilo preko 200 udruženja žena, a posetioci su imali mogućnost da na najbolji način upoznaju kulture i običaje širom Vojovodine. Centralni događaj bio je posvećen predstavljanju stvaralačkih potencijala i proizvoda žena sa sela, pre svega autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata koji afirmišu tradiciju i bogato kulturno nasleđe vojvođanskog višenacionalnog ambijenta.

Sajam stvaralaštva seoskih žena svake godine organizuje pokrajinski Zavod za ravnopravnost polova uz podršku Sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost i opštine domaćina manifestacije.

- Žene sa sela veoma su skromne i često ne znaju da je to što one rade veoma vredno. Mi smo tu, da im ukažemo na činjenicu da, ako se dobro organizuju, od svog rada mogu i da žive - kazala je direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović.

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić pozvao je privrednike iz Vojvodine da se do 15. novembra jave na konkurs sekretarijata i da zaposle žene žrtve nasilja.

- Svi poslodavci koji zaposle žene koje su pretrpele bilo koji vid nasilja, od strane sekretarijata dobiće godišnju bruto platu, za svaku zaposlenu ženu - istakao je Vuletić.

Sajam stvaralaštva seoskih žena Vojvodine održan je uoči 15. oktobra, Međunarodnog dana seoskih žena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".