Umesto groba člana porodice zatekli preoranu zemlju

Želeći da uredi grob dede Antuna Gabrića za predstojeći katolički verski praznik Svi sveti, Jasmina Andrić iz Subotice saznala je da je mesto na Kerskom groblju gde je decenijama počivao ovaj čovek, izravnano je i cela parcela je nasuta novom zemljom.
Umesto groba člana porodice zatekli preoranu zemlju
Foto: 021
"Toliko sam bila u šoku da nisam mogla da verujem šta vidim. Nasutu zemlju sa jedne i polomljene krstove i spomenike sa druge strane. Deda je tu sahranjen 1962. godine i imao je spomenik. Njegova deca, moja majka i tri ujaka, posećivali su očev grob i uredno ga održavali. Kada su 2013. otišli u "Pogrebno" da uplate desetogodišnju naknadu za porodičnu grobnicu, hteli su da plate i za tu raku, ali im je rečeno da ne treba, jer je u planu izmeštanje tog dela groblja i da će biti obavešteni šta da rade", priča Jasmina za "Novosti".
 
Jasmina i članovi njene porodice tvrde da ih niko nije obavestio da obave ekshumaciju i prenesu posmrtne ostatke u porodičnu grobnicu.
 
"Umesto toga, sačekala nas je slika od koje danima ne možemo da se oporavimo. Mesto gde je deda sahranjen nemoguće je pronaći, tražili smo i ostatke spomenika, ali nismo uspeli da ih pronađemo. Kada smo tražili objašnjenje, u "Pogrebnom" su nam rekli da su obaveštenje poslali još 2000. godine u Službenom glasniku i lokalnim medijima. Da li je bilo teško na ulaze u groblje postaviti obaveštenje, ili potražiti porodicu pokojnika i obavestiti je? Našoj porodici naneta je nenadoknadiva šteta, konsultovaćemo se s advokatom da vidimo šta dalje...", dodaje Jasmina. 
 
S druge strane, direktorka JKP "Pogrebno" Vesna Prčić tvrdi da jee Odlukom o sahranjivanju i grobljima predviđeno da se u cilju oslobađanja prostora za nove sahrane, mogu poništiti parcela i raka, i da je ona propisno objavljena i u Službenom glasniku i u sredstvima javnog informisanja na sva tri jezika.
 
"Uslovi su da je na parceli protekao produženi rok počivanja od 30 godina i da postoji važeća uplata naknade. Za celu parcelu i raku su ispunjena oba uslova. Odluka je doneta 2000. godine, i u njoj smo pozvali građane da u roku od šest meseci obave ekshumaciju. Poziv smo ponovili 2005, pa 2010, jer smo pored više stotina ekshumacija koje smo uradili, primetili da postoji još grobova, za koje se niko nije javio. Posmrtni ostaci koji nisu ekshumirani, na osnovu ove odluke, sakupljeni su na jednom mestu", navodi direktorka za beogradski list.
 
Prčićeva napominje da je za pojedine rake, odnosno pokojnike, teško pronaći porodicu i naslednike.
  • Zivan

    03.11.2017 15:08
    Opština imitira Bilija boja iz Maratonaca...
  • tuzba

    31.10.2017 23:15
    sramota
    Pa nije valjda da moram da citam sluzbene glasnike i novine da bih bila obavestena da mi nekog mog neki ljudski izrodi prenose, raskopavaju ili bacaju ta ludaca , po zakonu ili ustavu svako mora biti pismeno obavesten o tako vaznim stvarima ali sa lludima i zemljom nedodjijom se nikad nezna.
  • Vrsac

    31.10.2017 19:27
    Ludnica
    Ima li ovde iko normalan ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".