Optužbe profesora oko malverzacija na Ekonomskom fakultetu u Subotici

Ekonomski fakultet u Subotici podneo je krivičnu prijavu protiv profesora Nenada Vunjaka, bivšeg dekana, smatrajući da je zloupotrebio položaj i oštetio jednu od najstarijih i najuglednijih visokoobrazovnih ustanova u našoj zemlji.
Kako pišu "Novosti", prijava je usledila pošto je u dekanatu pronađeno pismo u kome je Vunjak od direktora Nove banke u Banjaluci tražio da deo novca za školarine ne uplati fakultetu već da se donira Akademiji nauka i umetnosti Republike Srpske, gde je u tom periodu izabran za akdemika.
 
Reč je o školarinama za 10 radnika banke koji pohađaju master studije na Ekonomskom fakultetu, a koje pojedinačno iznose 1.000 evra.
 
"Kako školarine nisu bile plaćene, fakultet je pozvao banku. Oni su najpre tvrdili da ne postoji dugovanje, ali pošto smo im predočili dokumentaciju, početkom januara platili su malo više od 10.000 evra. Nedavno smo u službenim prostorijama dekanata pronašli pismo dr Vunjaka u kome se navodi zašto i kako te školarine ne treba da budu plaćene. Podelio sam ga sa kolektivom, jer, po meni, tu ima elemenata krivičnog dela, a prikrivanje krivičnog dela je takođe krivično delo", priča profesor Aleksandar Grubor, koji je na čelu Fakulteta od oktobra prošle godine.
 
U spornom pismu stoji da dr Vunjak direktoru banke predlaže sporazum o saradnji koji mu treba da bi mogao da opravda to da banka ne uplati sav novac za studente, već samo za šest, i to kao donaciju akademiji, s obzirom na to da je jednom akademiku obećao 6.000 evra.
 
S druge strane, Vunjak, za "Novosti", tvrdi da pismo nema veze ni sa kakvim malverzacijama i da Fakultetu nije naneta šteta.
 
"Imamo sporazum između banke i Fakulteta da možemo tri studenta da oslobodimo školarine. Napravio sam dopis, to je lična prepiska, koja nigde nije zvanično zavedena, a sada su je zloupotrebili protiv mene, narušili ugled Akademije i mene, koji sam za akademika izabran na osnovu naučnih radova i tajnim glasanjem 25 akademika. Podneću krivičnu prijavu protiv dr Grubora, i to će biti četvrta prijava protiv njega. Dosad su bile za mobing, neisplaćen godišnji odmor i korišćenje službenog vozila, a sada ću ga tužiti i za uvredu časti", objašnjava Vunjak.
 
Vunjak dodaje da njegov posao, kao dekana, nije bio da kontroliše školarine, nego tu nadležnost prebacuje upravo na Grubora, koji je u to vreme bio prodekan za nastavu. 
  • Ekonomista

    26.03.2019 21:51
    Vunjak +Grubor
    Studirala sam sa Gruborom a profesor ni je bio Vunjak. Iznenađena sam da je Grubor uopšte dekan ili bilo kakav profesor. Bio je mnogo ispod proseka na našoj godin,neprimetan...a Vunjak je prema studentima u to vreme bio više nego korektan. Kažem, u to vreme..
  • Misljenje

    05.11.2017 22:32
    Naucnici
    Ni Vunjak, a ni taj Grubor ne postoje na Google Scholar-u. Znaci nemaju ni jedan, ni drugi veze sa naukom i akademskim pozivom. Obicni partijski kadrovi. Moze ovaj da prica do sutra da ima naucne radove. Mozda u Mikijevom Almanahu. Jadna je ova Akademija Nauka sa Akademikom Vunjakom.
  • salajcanin

    05.11.2017 08:49
    Preletač
    Za prvog ne znam, ali sadašnji dekan ovog fakulteta Grubor, preletom iz DSS u SNS postade dekan. Inače pored predavanja na Ekonomskom fakultetu u Subotici već više od 10 godina predaje na Fabusu u Sr. Kamenici ( pored državnog fakulteta stiže da radi preko Fabusa i po Bosni i celoj Srbiji). Ispit kod Grubora na Fabusu ima fiksnu cenu, a ako se ne plati veliki um ruši studente po nekoliko puta. Jedan sujetan, osvetoljubiv i korumpirani profesor. Bruka ko nam uči decu. I on priča o poštenju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.